Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Приятелството

 
Да посетиш приятели с празни ръце е като да отидеш в мелница без да носиш зърно.
Всевишния Аллах повелява на своите раби да се явяват пред Него с „пречистено сърце“ и „сърце обърнато към Него“. Спазването на тази повеля е същността на благоприличието, което рабът трябва да притежава.
Множи приятелите си. Защото колкото по-многолюден и голям е кервана толкова по-малко ще са онези, които ще искат да го нападнат.
Човекът е дарен със склността да съчувства и да мисли за другия. Поради това, той живее в общество, в социална среда. Защото уединението е присъщо само на Аллах (дж. дж.). Единственият начин рабите да се предпазят от материалните и духовни заплахи е да се намират в приятелски кръг от праведни вярващи. Както повелява Всевишния Аллах, за да се предпази сърцето се повелява: „... бъдете с правдивите!“ /Сура ат-Тауба/Покаянието/, 119). За да изобрази мъдростта, че сам човек е изложен на по-големи опасности, народът е казал: „Вълкът изяжда овцата, която се отделя от стадото“.
Всяка птица лети само в ято от нейния вид.
Човек намира търсения покой и постига желаното в общност от съратници по вяра и дела. Общуването с хора, които не принадлежат към неговия свят, води до отклонения от нормалното. Дори това, че птиците летят с птици от същия вид е проявление на тази естествена склонност.
Посещавайте приятелите често, защото пътеките, по които не се минава, обрастват с тръни и бурени.
Приятелството може да започне лесно. Трудното е да бъде продължено. Поради това да останеш приятел е много по-трудно от това да станеш приятел с някого. Развивайки се приятелството прави сърцата по-податливи на нараняване. Поради това, приятелствата трябва да се подновяват с посещения и размяна на подаръци. Истинското приятелство се проявява с успешното преминаване на изпитанията на трудните моменти. Една от седемте групи, които в Съдния ден ще бъдат опазени под сянката на Арш (най-високото ниво на небето) е на онези, които са се побратимявали само заради Аллах.
 
Онзи, който има добър приятел няма нужда от огледало.
Пророкът /с.а.с./ е повелил: „Вярващите са като огледало един за друг.“ /Ебу Давуд, Едеб 49/4918/. Това означава, че в онзи, към когото се насочиш с приятелски чувства, виждаш своето отражение. Всъщност човек поради заложения в него егоизъм обича тези, които приличат на него. Колкото голяма е обичта, толкова е и приликата.
Подлите хора отговарят на предаността с причиняване на страдание.
Поддържането на отношения с хора с подъл нрав увеличава страданието и тежестта, която те причиняват. Когато се налага общуване с подобни хора, то трябва да се свежда до минимум. В противен случай човек бива несправедливо угнетен.
В здраве и благополучие всеки е приятел. Но в моменти на мъка и печал има ли друг близък освен Аллах?!
Повечето от хората са приятели за хубави дни. Винаги са готови да споделят щастливите мигове. Но в моменти на бедствия ги няма. Това не са истински приятели, те са приятели на своите изгоди. Истинските приятели са заедно и в  радост и в мъка.
/Из „Загадката наречена човек“ Осман Нури ТОПБАШ стр. 197-199/
 http://www.imanbg.com/index.php/8-nachalo/1-nachalo
Източник: https://wardahasan1.blogspot.com Източник: https://wardahasan1.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма