Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

БРАТСТВОТО В ИСЛЯМА

Страхувайте се от Аллах и знайте, че мюсюлманите са братя, както ги нарича и Всевишния Аллах в Курана кадето казва: “Наистина мюсюлманите са братя…” Ел-Худжурат-10. А пък Пратеника е казал: “Бъдете раби на Аллах и братя” “Никой от вас не е повярвал истнски докато не заобича за своя брат повяра онова, което не обича за себе си.” Бухари и Муслим, в преданието на Муслим се допълва: “….докато не обича за своя съсед и брат по вяра това което обича за себе си”.
Докато пък в преданието на имам Ахмед се казва: “Рабът неможе да достигне нивото на действителния иман /вяра/, докато не пожелае доброто за хората така както го желае за себе си.” Ве дин друг цитат пренесен от Абдуллах ибни Умер-, Пратеника- е казал: “Който желае да се отърве от огъня и да влезе в дженнета, то през целия си живот да вярва в Аллах и съдния ден и да дава на хората онова което обича да му дават.”
Тези хадиси, а имного други с подобен смисъл показват, че мюсюлманина се радва на онова на което се радва и неговия брат мюсюлманин, и се огурчава от унова което огурчава неговия брат мюсюлманин, и всичко което желае за себеси го желае и за неговия брат по вяра. А този велик дух в исляма се постига тогава, когато мюсюлманина се освободи от лъжата, измамата и зависта. Зависта кара човека да ненавижда всеки, който го изпревари или е наравно с него по притежание на земните блага, поради простата причина, че иска да е нат всички и да се наслаждава на хорските прикаски, че е най! Но имана /вярата/ изисква от вярващия точно обратното, да желаеш и на другите хора Аллах да ги дари с това което и теб е дарил. Аллах в корана е похвалил това качество като е казал:
“Ще отредим отвъдния дом за онези, който нито искат да се възгордяват, нито да рушат. Края принадлежи на богобоязливите.” Ел-Касас-83
“А когато дойдоха след тях, казват Господарю наш опростини и на братята ни който ни испревариха във вярата и не влагай в сърцата ни омраза към онези, които повярваха. Господарю наш ти си Състрадателен и Милосърден.” Ел-Хиджр-10.
Също така от камествата на истинския увярвал е предпазване на езика и сърцето чисти от честа и достойнството на неговите настоящи и отминали братя по вяра. Винаги да ги включва в дуата си към Аллах- и особено онези отминали мюсюлмани от сподвижниците /сахабите/ на Пратеника и техните последователи. Когато даден човек испитва в сърцето си умраза или ненавис към сподвижниците на Пратеника то такъв човек не е вярващ. Защото Пратеника е казал: “Неговорете лоши думи за мойте сподвижници. Аз се кълна в този в чиито ръце е моята душа, че дори някой от вас да раздаде за съдака злато колкото планината Ухуд той няма да достигне дори и половината от това, което са постигнали.” Бухари и Муслим.
Уважаеми братя мюсюлмани!
Желателное истинския мюсюлманин да обича за братси по вяра онова, което обича за себе си и когато види някакъв недостатък у неговото поведение да се опита да го поправи и да не го распространява а да бъде ням както огледалото. Пратеника е казал: “Мюсюлманина за мюсюлманина е като огледалото” това ще рече, че когато един от нас застане пред огледалото тя му показва външните недостатаци който трябва да ги отстрани и оставя нема неги распространява просто тя ти е помогнала да си отстраниш недостатаците и ги е забравила. Та такъв трябва да е и истинския мюсюлманин, който когето забележи някакъв недостатък в поведението на неговия брат той просто му го показва да се освободи от него и не го разкрива пред никого както и огледалото.
Уважаеми братя! Всеки един човек не желае някоиси да говори по негов адрес зад гърба му и да разнасят думи уш от него за да го скарат с приятелите му. Тогава как е възможно той с пълна уста и без никакви стеснения да говори за братята си по вяра и да разнася думе из между тях за да ги скара. Нека да видим какво повелява Аллах, в Курана за тези категории хора. “И не злословете един за друг, нима на някого от вас ще се хареса да яде плътта на мъртвия си брат. Вие се отвръщавате от тува, и бойте се от Аллах, Аллах е приемащ покаянието и милосърден.” Ел-Худжурат-12. “И не се покорявай на онзи, който се кълне и е жалък клеветник, който разнася сплетни.” Ел-Калем11,12.
А пък Пратеника- е къзал: “Няма да влезе в дженнета този, който разнася приказки измежду хората с цел раздор.” И ако мюсюлманина не обича да му се подиграват и натсмиват, тогава той какво морално право -ли да го наречем- има да се подиграва с братята си по вяра. Аллах- в курана казва: “Горко на всеки клеветник – хулител.” Ел-Хумезе-1. “Онези, които престъпваха се смееха на онези, които повярваха и когато минаваха край тях си намигаха.” Ощетяващите-29,30.
Ако мюсюлманина не желае и се чувства разочерован когато някой го излъже в търговията, тогава той как ще се опитва да лъже и мами братята си по вяра. Ако мюсюлманина не желае и се чувства угорчен, когато съседа му го наскърби, тогава той с какво право иска да наскърбява съседите си. Пратеника- е казал: “Кълня се, че не е повярвал! Кълня се, че не е повярвал! Кълня се, че не е повярвал този който тормози и пречи на съседа си”.
Ако мюсюлманина не желае някой да му разваля зделката или годежа тогава той как може да разваря тези неща на братята си по вяра. Пратеника- е казал:
,,عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا تَحَاسَدُوا وَلَا تَنَاجَشُوا وَلَا تَبَاغَضُوا وَلَا تَدَابَرُوا وَلَا يَبِعْ بَعْضُكُمْ عَلَى بَيْعِ بَعْضٍ وَكُونُوا عِبَادَ اللَّهِ إِخْوَانًا الْمُسْلِمُ أَخُو الْمُسْلِمِ ،، مسلم
 “Не си завиждайте, не си подбивайте цените, не се мразете, не си обръщайте гръб, и не си пречете един на друг в сделките. Ей раби на Аллах бъдете побратими. Мусюлманина е брат на мусюлманина…” Муслим.
Уважаеми братя! Ние всички знаем, че за всяко нещо си има мярна еденица като например тази  мярка за златото е карата, а за истинския мюсюлманин тази мерна еденица е дадена много ясно и точно от Пратеника- като е казал: “Никой от вас не е увярвал /истински/ докато не пожелае за своя брат това което обича за себе си.” Както един човек обича доброто за себеси и работи за да го постигне так трябва да работи и за доброто на своя брат мюсюлманин.
Молим се на всевишния Аллах да ни упъти по правия път, да ни дари и раскраси с тези добри качества, и да ни отдалечи и предпази от лошите черти на душата и нека да опрости греховете ни и на всички братя мюсюлмани по света. Защото той е този, който се отзовава на нашите молби.

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма