Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Ч и с т о т а т а


 Едно от най-важните и основни неща  в нашата религия е чистотата .
 И няма друга религия или общност  която да държи толкова много на чистотата освен Исляма . Пейгамбе-рина САС е казал: \ Чистотата е половината от Имана \    (  Муслим ).
Чистотата започва от сърцето и душата на човека .На истинския мусюлманин сърцето му трябва да е чисто от ширк ,куфур и съмнение защото в сърце в което има тези неща, няма иман. Също така трябва да пречистваме сърцата си от завист , злоба и омраза към мусюлманите . И за всеки гюнах за който не е направено тевбе , в сърцето се отбелязва черна точка, и когато тези точки станат много , сърцето се запечатва. Другия вид чистота е външната , която обхваща тялото , дрехите и мястото където прави ибадет , живее и работи .
Да започнем с чистотата на тялото . На истинския мусюлманин тялото му трябва да е чисто винаги и от вътре и от вънка . Чисто от вътре означава да не яде харам , и най-голямата мръсотия с която може да се замръси човек е харама , и който яде харам все едно слага огън в корема си .Пейгамберина САС е казал, че месото в човешкото тяло израстнало от залък харам, е по-достойно за джехеннема .
А да бъде тялото чисто от вън означава да взема всеки ден абдест , и когато се налага да взема голям или гусюл абдест. Немаза е първия и най-важен ибадет , а за да бъде приет немаза на един човек едно от първите условия е той да бъде чист т.е. да бъде с абдест.
Абдест  това е измиване на определени части от тялото, с чиста вода по определен ред с възнамерение за ибадет. Тези части са дланите, устата и носа, лицето, ръцете заедно с лактите, забърсване на главата и измиване на краката заедно с глезените .Измиването на четири от тези части е задължително,\ фарз \ и ако не се измият добре , абдеста не е валиден. Абдеста се разваля от всяко нещо което излиза от човешкото тяло, независимо дали е малко или много, и дали е умиш- лено или не, а също така и при заспиване и изгубване на съзнание .
Абдеста е едно от най-силните оръжия на мусюлманина, и не трябва да има човек претендиращ че се пречислява към Исляма и да не знае как се взема абдест.
Друга много важна част от чистотата на всеки мусюлманин е вземането на гусюл абдест. Гусюла представлява измиване на цялото тяло с чиста вода с възнамерение за ибадет. Той е задължителен \фарз\ за всеки шериатски пълнолетен мусюлманин и мусюлманка при следните положения:
1. Когато човек е джунуп. Джунуп е арабска дума която означава отстранен от ибадет.Човек се смята за джунуп при две ситуации:
А\ При полов контакт, независимо дали се е стигнало до пълното удоволствие \оргазъм\ или не, и мъжът и жената са джунуп и са задължени да вземат гусюл.
Б\ При излизане на семенна течност  с удоволствие , независимо дали е на сън или на яве, и дали е умишлено или не .
2. Когато една жена и свърши месечния цикъл .
 Гусюл се взема като първо се възнамерява \прави се ниет\ , след това се измиват ръцете , след това се измиват срамните места , след това се взема малък абдест, и след това се измива цялото тяло като се започва от главата , след това се измива дясната страна, и след това лявата. Всеки мусюлманин и мусюлманка трябва да знаят тези основни прин- ципи на чистотата, и е дълг на всеки родител да научи своите деца и внуци на тези неща когата наближат пълнолетие. За съжаление има вече младежи които не знаят и не спазват тези неща, събират се и след това не се къпят , къде от незнание къде от небрежност и мързел. Това е много опасно явление , защото е много голям грях да се ходи нечист \джунуп\. Ако човек ходи така може да му се случат много лоши неща, всяко нещо върху което стъпи го проклиня, и ако умре в това положение може да замине без иман . Също така когато броя на хората, ходещи нечисти се увеличи, Аллах Теаля може да ни даде и масово наказание като суша, наводнение, земетресение и др.
За това дълг на всички нас, и родители и учени хора е да обърнем сериозно внимание на този въпрос, и всеки да изпълни своето задъл- жение, защото ако допуснем нашите младежи да ходят така, Аллах Теаля ще ни накаже всички, като ще започне от нас които сме в джамията.
Молим Всевишния Аллах да ни напъти в правия път, и да ни направи  от пречистените и от тези на които е опростил .
Източник: https://wardahasan1.blogspot.com Източник: https://wardahasan1.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма