Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Външността на мусюлманина




Относно въпроса за човешките дрехи и украса, Ислямът взима под внимание принципите на благоприличието, скромността, целомъдрието и мъжествеността.

Ислямът забранява всичко в обличането или украсата, което е несъвместимо с постигането, поддържането и развитието на тези качества. 
Строго са забранени материалите за обличане и маниерите, които могат да стимулират арогантност или

фалшива гордост, също така и украшенията, които могат да отслабят морала на човека или да навредят на неговата мъжественост. 
Човек трябва да се придържа към природата, която Аллах е избрал за него, и да се пази от всички неща, които вероятно

ще отслабят или засегнат неговия характер. 
Това е причината, поради която Ислямът забранява на мъжете да използват определени материали при обличането си, например

коприната и определени скъпоценни метали, например злато за украшение. 
Такива неща са подходящи само за женската природа. 
Красотата на мъжа не е в носенето на скъпоценни камъни или копринени дрехи, а във високия морал добрия нрав и правилното поведение. 
Когато Ислямът разрешава на жената да използва нещата, забранени за мъжа и подходящи само за женската природа, той не я разпуска, нито я оставя да скита без никакви ограничения.
 Разрешават є се нещата, които подхождат на нейната природа и в същото време е предпазена от всичко, което би навредило или засегнало нейната природа. 
Начинът, по който жените трябва да се обличат, разкрасяват и вървят, е много деликатен въпрос и Ислямът обръща специално внимание на него. 
Ислямската гледна точка по този въпрос се съсредоточава върху общото благополучие на жената.
 Ислямът съветва и мъжа, и жената особено да съхраняват и развиват достойнството и целомъдрието си, да се пазят от това да бъдат обект на безполезни клюки или порочни слухове и подозрителни догадки. 
Това наставление е съобщено в следните аяти от Корана:

Кажи на вярващите мъже да свеждат погледите си и да пазят целомъдрието си!
 За тях това е най-чистото. 
Сведущ е Аллах за техните дела.


И кажи на вярващите жени да свеждат поглед и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях, и да спускат покривалото върху пазвата си, и да не показват своите украшения освен пред съпрузите си или бащите си, или бащите на съпрузите си, или синовете си, или синовете на съпрузите си, или братята си, или синовете на братята си, или синовете н сестрите си, или жените [вярващи] или [слугините], владени от десниците им, или слугите от мъжете без плътски нужди, или децата, непознали още женската голота. 
И да не тропат с крак, за да се разбере какво скриват от своите украшения. 
И се покайте пред Аллах всички, о, вярващи, за да сполучите!

[24:30-31]

Ислямът е много чувствителен към начина на обличане и украсяване. 
Той много категорично разяснява, че и мъжът, и жената трябва да се придържат към присъщата им природа, за да запазят естествените си инстинкти и за да ги надарят със скромност и висок морал. 
Съгласно хадис, предаден от ал-Бухари,
 Пророкът Мухаммед 
(Аллах да го благослови и с мир да го дари!) е казал: 
“Аллах проклина онези мъже, които се държат или постъпват като жени, и тези жени, които се държат или постъпват като мъже”.

Въпреки това трябва да се има предвид, че Ислямът не поставя ограничения за подходящите, отговарящи на благоприличето дрехи и украшенията.
 Всъщност Коранът нарича тези неща “украсата на Аллах”.

“Кажи:
 “Кой възбрани украсата на Аллах, която Той сътвори за Своите раби и благата от препитанието?”. 
Кажи:
 “В Деня на възкресението те ще са всецяло за онези, които вярват през земния живот.”. 
Така разясняваме знаменията за хора знаещи.” 
[7:32] 

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма