Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Хората са нуждаещи се от Аллах !

Аллах е този, Който храни и дава на човек да пие,
който го дарява със здраве и му дава знание.
Благата, с които Аллах дарява хората са толкова много, че не могат да бъдат изброени или обобщени.
В един айят на Корана Аллах е съобщил тази важна истина така:
 
И ако пресмятате благодеянията на Аллах, не ще ги... изчислите. Аллах е опрощаващ, милосърден.
 (Сура Нахл, 18)
 
Много малко обаче са хората, които размишляват над тези блага и над това колко нуждаещи са от Аллах.
 Повечето живеят без въобще да мислят повлечени от ежедневието си.
Те не съзнават, че всичко, което притежават всъщност им е дар от Аллах.
Те нехаят да размишляват над това, че здравето, съзнанието и разумът им, къщите, в които живеят, храните, които ядат, дрехите, които обличат, всички видове блага и хората, които обичат, са от благодатта на Аллах към тях.
Тези хора осъзнават ценността на благата само, когато им бъдат отнети, а някои хора дори и тогава не забелязват, че Аллах е този, Който им е дал тези блага.
 Това разбира се е много голяма неблагодарност към Аллах. Всеки съвестен човек трябва да се въздържа от едно такова поведение, той трябва да забележи благата, които притежава и постоянно да благодари на Аллах, който му ги е дал.
 
Независимо от това в какво положение или какви условия се намира човек, той винаги притежава блага, за които да благодари на Аллах.
Един много беден човек трябва да е признателен за здравето, разума и вярата си и трябва да може да види множеството блага, с които Аллах го е дарил, в същите тези условия.
Един болен човек трябва да благодари за здравето, с което Аллах го е дарил дотогава, а също така и да е признателен за настоящото си положение, тъй като е възможно състоянието му да се влоши.
Могат да бъдат дадени още множество примери от този сорт, но важното е човек винаги да гледа с добро око на положението, в което се намира, да може да забележи благата, които Аллах му е дарил.
В това отношение пророците са много добър пример за хората. Например Пророкът Юсуф [Йосиф] (м.н.), когато бил хвърлен от братята си в кладенеца или несправедливо държан в продължение на дълги години в тъмницата,
Пророкът Юнус (м.н.),
когато останал затворен в устата на рибата,
 Пророкът Мохамед (с.а.с.), когато бил заедно с другарят
си в пещерата, всички те постоянно възхвалявали Аллах, уповавали се на Него и Му благодарили.
Истинското образцово поведение за Мюсюлманите е тяхното.
 
Вярващите трябва да благодарят словесно, а също така да покажат и признателността си използвайки дарените им от Аллах блага за спечелване отново на Неговото благоволение. Задължително е изразяването на благодарност чрез възпоменаване и възхваляване на Аллах.
 Всяко благо трябва да бъде използвано по начин, който би се харесал на Аллах.
 Това е важна отговорност на всеки човек.
Това е така, защото в отвъдното човек ще отговаря за това, което е притежавал на земята.
Денят на равносметката е възможно най-трудният ден, с който човек би могъл да се срещне по време на живота си.
 В този ден ще могат да се спасят само тези, които са живели всеки миг от своя живот в рамките на благоволението на Аллах и които са спечелили удовлетворението на Аллах.

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма