Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ДУХОВНОТО ВЪЗПИТАНИЕ

Целта на духовното възпитание според Исляма е желанието във всеки един момент и при всякакви обстоятелства да се осъществява връзка между човек и Аллах, тъй като от това зависи посоката, в която ще поеме човешкият живот в почти всички области и във всяко едно нещо, дори що се отнася до най-малките и незначителни подробности, да се подчинява на ислямския подход.

Човешкото съзнание, сърце и душа знаят, че Аллах е близо до човека, а той до Него, че Всевишният го наблюдава и чува. Човек знае, че Той държи сметка за всяка негова злина и добрина. Знае ли това, у него се поражда боязън, надежда и спокойствие.
Боязънта е нужна, защото, когато се разбунтува и погази заповедите на Аллах, ще се тревожи и ще се страхува от това, което може да го сполети.
Винаги ще се надява и ще проявява интерес заради поведението си, получаващо одобрението на Аллах, и заради Неговото милосърдие. Ще се научи да живее спокойно, като мисли и за справедливостта и благоразположението Му. Впрочем, Свещения Коран разглежда и обръща внимание на всички тези мотиви. Всевишният Аллах повелява следното:
„Видя ли дали той бе на правия път, или повелява богобоязънта? Видя ли дали той отрича и се отмята? Не знае ли той, че Аллах вижда?"
(Алак 11-14)
А в едно следващо свое знамение Господарят на световете повелява:
„Или смятат, че не чуваме техните тайни и скришните им беседи? Да, и Нашите пратеници [-ангели] при тях [всичко] записват."
(Зухруф 80)
Друго едно знамение гласи така:
„Нима не знаеха, че Аллах знае какво потулват и скришом шепнат, и че Аллах е Всезнаещия тайните?"
(Тауба 78)
Всевишният Аллах отново повелява:
„Той е Богът и на небесата, и на земята. Знае Той какво скривате и какво изявявате, и знае какво придобивате."
(Анам 3)
Ето още едно знамение, в което е казано:
„Сътворихме Ние човека и знаем какво му нашепва неговата душа. Ние сме по-близо до него, отколкото вената на шията [му]."
(Каф 16)
Именно за да се пробуди такова едно знание и за да се запечатат тези понятия дълбоко в човешката душа, Ислямът узакони богослужението (ибадета). По такъв начин човек се развива духовно. Това е така, защото човек непрекъснато желае да се издига и извисява, а това е нещо, което е заложено в неговата човешка природа. Аллах Теаля повелява така:
„Чети онова, което ти бе разкрито от Книгата! И отслужвай молитвата! Молитвата предпазва от покварата и порицаваното. Най-великото е споменаването на Аллах. Аллах знае какво правите."
(Анкабут 45)
Пратеникът на Аллах С.А.С. в хадисите си е казал следното:
„Ако намазът, който някой отслужва, не го предпазва от зло, разврат и поквара, този човек само се отдалечава от Аллах."

Действително, молитвата, в истинския й смисъл, е един фактор, който пробужда развитието на духовна сила и подтиква към действие. Пробужда сърцето, възкресява го и по този начин дава насока на един човешки живот.
Всъщност, живото и будно сърце означава само по себе си изпълнена с живот и будна душа. Смъртта и заблуждението на сърцето е смърт и заблуда на душата и съвестта. А живата и будна душа означава жива и будна съвест... Тяхната смърт и изпадане в заблуда е равносилно на изчезването на доброто и угасването на светлината в човешката душа. Колко добре го е казал Пророкът ни Муxаммед С.А.С.:
„Наистина в тялото има едно късче месо. Ако то е наред (и се крепи), здраво е цялото тяло. Разболее ли се, боледува цялото тяло. Внимавайте, този къс месо е сърцето."
Поетът също е засегнал тази тема в стиховете си:

  „Видях греха убиец на сърцатаГрешиш ли ти - осъден си на срам,
- Престанеш ли - възкръсват пак сърцата.  А лекът за душите и телата -    срещу греха воювай с плам."
Петър Манолов също казва в своята поезия;
"...За това, измислените Богове дано се озсъзнаят,   дано не се убият</p>от моща, силата и размаха на крилете свой, сами подвластни на съдбата почват да ковът съдби, защото велики са малобройните народи, в слабостта те могат със сърцата си континенти да поразят, с молитвите си могат да взривят слънца "
Истинските цели на духовното възпитание се състоят в това да бъде изградена една завършена и зряла личност, която живее по ислямски, да бъде създадено такова общество според разбиранията на исляма, което да насочва всичките си цели, инстинкти и желания съгласно тези принципи и в тази насока да пристъпва към тяхното осъществяване.

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма