Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Вяра или суеверие ?

“Онези, които зовете вместо Него, не могат да ви помогнат, нито на себе си помагат.”
(ел-Еараф, 7:197)
Всичко това говори за липса на религиозно знание, за липса на вяра в истинското и правдивото. Тези вярвания процъфтяват в периоди на нестабилност и в ерозиращи общества. В ситуации на отдалечаване от религията, кризата и разпадът на общността водят до разцвет на суеверията. Хората днес, които бягат от религията и търсят помощ от всеки другиго, но не от Аллах изпадат в безнадежност. Това е причината за разцвета на индустрията, търгуваща именно с личната несигурност на хората – гадателки, лечителки и т. н. Модерният човек, който е изоставил вярата в Аллах и не знае как да ръководи живота си, е изправен пред много повече избори и често разчита на свръхестествени поличби, за да се увери в правилността на решението си.
Това е синдром за едно много болно общество, в което социалните връзки са се разпаднали, а хората не са способни на ефективно сътрудничество в името на някакви общи цели. В него човек непрекъснато възприема околните като враждебни. Намира ги в най-различни форми, включително и в ирационалните форми на зложелатели, които му правят своите “черни магии”.
“Те не зоват Него, а само женски божества, и зоват само сатана-непокорник”.
(ен-Ниса, 4:117)
Мюсюлманинът, който истински се е привързал към религията на Аллах не вярвя в суеверия. Неговата вяра е чиста, той не се страхува от неизвестното, от хората, от животните, които Аллах е създал, от изпитанията... Не се опитва за всяка болка, за всеки проблем, за всяко неразположение да търси причината в някой друг, той я търси в себе си. Приема всичко, което му се случва с търпение и възхвала на Всевишния, защото знае, че предопределеното е от Него. Опитва се да разреши своите проблеми с помощта на Аллах, като спазва Неговите повели и избягва Неговите забрани. На него не са му нужни амулети, муски и предмети, защото има вяра в сърцето си, която му е достатъчна. Неговото сърце е живо и спокойно, а сърцето на суеверника и отдалечилия се от Аллах е мъртво, изпълнено със страх и терзания. На него не му е нужен определен ден, за да изрази обичта си към своята съпруга, защото вярващият прави това всеки ден.
“Не са равни слепият и зрящият, нито тъмнините и светлината, нито сянката и зноят. И не са равни живите и мъртвите. Аллах прави чуващ, когото пожелае. Но ти не можеш да направиш онези, които са в гробовете, да чуят.”
(Фатир, 35:19-22)
Тези айети налагат извода, че никога не могат да бъдат равнопоставени нравствените и добродетелни хора, които притежават вяра, знание, мъдрост и разум, следват правия път и в отвъдния живот ще заслужат благодат, и онези, които са лишени от споменатите качества, вървят по пътя на заблудата и в отвъдния живот ги чака мъчение. Знаещите са онези, които са познали Аллах и хранят почит към Него, като Го възвеличават. Както казва Пророкът Мухаммед (с.а.с.): “Най-висшата степен е тази на знанието.” Най-ценно е знанието, което се слива с вярата в Аллах, защото тя е път към отвъдния живот.

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма