Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ЛИХВАТА

Лексикалното значение на лихвата е увеличаване и растеж.А като термин е,остатък от богатство при размяна на богатство с богатство.Лихвата е два вида:
  • Лихвата на остатъка,а тя е остатъка при покупко-продажба от един вид,като злато      със злато,сребро със сребро,фурми с фурми и т.н;
  • Лихвата на забравата,а тя е добавянето на взелия заем.
Тези два вида са най-известните видове лихва, а тя е възбранена и е строг харам. Всевишният казва:
"Които изяждат лихвата,не ще се изправят,освен както се изправя някой, когото сатаната поваля от лудост.Това е,защото казваха:“Търговията е като лихварството.”А Аллах позволи търговията и забрани лихварството.При когото е дошло наставление от неговия Господ и е престанал,негово е онова, което е било дотогава и делото му е за пред Аллах.А които се върнат към това, тези са обитателите на Огъня,там ще пребивават вечно."
"О,вярващи,бойте се от Аллах и се откажете от надбавеното чрез лихвата, ако наистина вярвате!А не го ли сторите,очаквайте война от Аллах и от Неговия Пратеник!А покаете ли се,­ваша си е главницата на имотите ви.Не сте угнетители и не сте угнетени."
Джабир ибн Абдуллах (Р.А.) казва:
"Пратеникът на Аллах (С.А.С.) е проклел ядящият лихвата, нейният поръчител, нейният писар и нейните двама свидетели. И рече: Всички са еднакви."
Ебу Хурейра (Р.А.) предава от Пратеника на Аллах (С.А.С.), че е казал:
"Отдалечете се от седемте смъртни грехове. Рекоха: А кои са те Пратенико на Аллах? Отговори: Съдружаването с Аллах, магията, убийството на душата, която възбранил Аллах, освен с право, и изяждането на лихвата..."
Лихварството вече се е разпространило и обхванало всички сделки, всички банки се изграждат на принципа на лихвата. Такова е настоящето, защото богатите еврейски и християнски държави определят световния икономически ред,  за да продължават да стават все по-богати и силни, а останалите – все по-бедни.
Аллах строго е възбранил лихварството и всички мюсюлмани са уверени в тази негова възбрана. Всевишният Аллах възбранява онова, което е вредно за човека, но сатаната и притежателите на блага разкрасяват за хората лошото, представят го в неистинския му вид, фалшифицират го, като твърдят, че то е ползотворно.
       1. Вредите на лихварството
1.1. Водене на война с Аллах и Неговия Пратеник. Ядящият лихвата е открил фронт, в който няма никакви изгледи за успех, като е насочил гнева на  Аллах и Неговия Пратеник срещу себе си. А значението на това е, че ще го сполети беда, упрек и злоба, откъдето очаква и откъдето не очаква. Ако привидно се спаси в земния живот, то той няма да му е от полза  в Деня на възкресението.
1.2. Лихварството носи вреди,тясно свързани с обществото.
  • Ядящият  лихвата е от хората с най-студени и алчни сърца,защото се възползва от      нуждата на вземащия заем, който иска да развие търговска дейност и осигури      препитанието си.В този момент лихваря го връзва със синджирите на      лихварството и смуче от неговия труд,изяжда печалбата му,дори основното му богатство;
  • Взелият дълг попада в грижи,притеснения и силен душевен натиск заради      лихварството;
  • Обществото,което се ръководи от лихварството,забравя смисъла на думи като      загриженост,обич,взаимопомощ и съчувствие.В него се разпространява      себелюбието,ненаситността,възползването,защото лихварството е възползване на богатия от нуждата на хората от пари.
  • Събирането на богатството в ръката на една малка част от хората. Богатството на      човек, сработващ се с лихвата, не се поддава на фалит, защото той го дава  като заем на друг и така гарантира печалбата си, а богатството му  постоянно се увеличава. Виждаме как богатите държави, работещи с лихвата,се налагат над бедните във всичките й дела, защото последните изпитват нужда от пари;
  • Производството намалява заради лихварството.Печалбата в лихварството не е рискова.Хората внасят парите си в банките, за да получат печалба,наречена лихва,без да влагат труд.
  • Лихварството е причина за увеличаване на цените на стоките, защото собственика на завода, който е взел заем за производството на дадена стока, качва цената на стоката,за да покрие заема и лихвата по него.
  • Лихварството е причина за фалита на големи фирми и заводи. Защото, когато тези фирми не разполагат със собствен или достатъчен капитал за дейността си, те се      базират на заем от банките, и когато тази фирма попадне на производствена загуба, поради някаква причина(а колко много са те),тогава тя пропада и обявава фалита си, поради невъзможност да обезпечава кредита и лихвата по него, и банката я купува.
  • Лихварството е причина за разрухата на държавите и за появата на огромните различия между тях. Държавите, които вземат заеми, които се наричат икономически слаби, не могат да повишат жизненото равнище на народа си, колкото и да е силно тяхното производство, защото приходите се разделят на две страни:
           - покриване на първостепенните нужди към държавата и обществото;
- покриване на дълговете, които се увеличават със закъсняване на погасяването им. Така, държавата става постоянно издължаваща се, започва да увеличава данъците, да намалява службите и увеличава цените, докато не покрие тези заеми. Даващия заем е силен, твърд, със студено сърце, строг и с отвратително отношение. И за това виждаме как бедните държави обедняват още повече, а богатите стават все по-богати.
Заради милосърдие към рабите Си Всемогъщия Аллах забрани лихварството.
Свещен Коран, (2:275)
Свещен Коран, (2:278-279)
Муслим – 3/1219 №1598
Бухари с фетх – 5/293 №2766 и Муслим – 1/92 №89

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма