Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ЗАСЛУГАТА НА СУННАТА

Неизличима следа остави сунната в тъмните души, които под нейно влияние се обърнаха към божественото сияние на Указващия Коран.
Тези, които по време на невежеството бяха известни като разбойници, приемайки Исляма, станаха ревностни защитници на живота, имуществото и достойнството на гражданите. Милостта на Аллах превърна тези, които лишаваха хората от правата им, в герои, които се сражават в защита на правата на народа.
По време на невежеството управниците и кралете бяха известни като хора, обитаващи недостъпни дворци, издаващи свои закони, представяни за божествени и държащи народа под гнета на тиранията и робството.
Пророкът показа на света управници, които ходеха по пазарите, ползваха се с уважението и любовта на своите поданици, не смятаха за срамно да седят и разсъждават над хорските проблеми.
Преди благородната мисия на Мухаммад светът знаеше, че армията при завземане на други държави действа с огън и меч, унищожава пасищата, убива децата и взима в плен жените.
Пророкът представи на света мюсюлманските армии,
които по пътя на Аллах влизаха в завзетите домове, като не причиняваха вреда на никого, освен на сражаващите се врагове на Аллах, а когато обсаденият град се освобождаваше от неприятеля, те му връщаха владенията.
 Историята е пълна със събития, свързани с победи и завземания на градове и държави, но наистина със завземането на Мека не може да се сравни нито едно друго събитие в историята.
 Пророкът - победител влезе в града и видя жителите, които в продължение на 13 години вредиха, потискаха и се гавреха с него и с неговите последователи.
Обаче човечността му е го напусна.
Не го обзе нито суетност, нито високомерие, Аллах да го благослови и приветства.
Той склони своето чисто чело към главата на камилата както при молитва, в знак на благодарност към Аллах за предсказаното му завземане на града.
Към него започнаха да се стичат същите тези хора, които го бяха отхвърлили, прогонили от родината, принудили да стане изгнаник и воювали с него навсякъде, където и да отидеше той.
 Те дойдоха при него, молейки го за прошка, призовавайки го за милосърдие...
Днес той можеше да им нанесе удар и да отмъсти.
Но вместо това той каза:
 "Днес вас няма да ви ругаят, вървете, вие сте свободни".
Той не искаше такъв прецедент да се отрази на мюсюлманите. Но ако беше прехвърлил страниците на историята, щеше да сравни поведението на мюсюлманските завоеватели, завзели Испания, с поведението на християните, превзели Йерусалим. Така той щеше да покаже зверското отношение на християните към мюсюлманите и да подчертае великодушието, проявено към християните, когато мюсюлманите си възвърнали отново този град.
Господа, наистина личността на пророка е неизчерпаемо море на мъдростта.
Един труд, колкото и обемен да е той, не е в състояние да я опише напълно.
Ето защо тази неизчерпаема тема не може да бъде осветена само с една лекция.
И все пак, колкото ми позволяват силите, аз се опитах да се съсредоточа върху някои особено важни аспекти от личността на най-великия пророк.
Моята благословия е за тези, които са имали щастието да тръгнат по неговия път и да действат по неговата сунна, Аллах да го благослови.
И накрая, позволете ми да кажа:
 "Слава на Аллах, Господа на световете".

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма