Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Самоубийството и извършване на погребална молитва и ду’а за самоубилия се


Въпрос:
Имах братовчедка (дъщеря на леля ми), която умря и най-вероятно беше направила самоубийство. Какви са правилата за извършването на самоубийство? Каква е позицията на самоубийството пред Аллах? Могат ли родителите да сторят нещо?


Отговор:

Слава на Аллах.
Самоубийството е голям грях. Пророкът с.а.с. е заявил, че извършилия самоубийство ще бъде наказван по начина, по който се е самоубил.

Абу Хурайра р.а. предава, че Пророкът с.а.с. е казал: „Който се хвърли от планината и се самоубие, ще бъде в Огъня на Ада, вечно хвърляйки се от планина. Който вземе отрова и се самоубие, отровата ще бъде в ръцете му и той вечно ще поглъща от нея в Огъня на Ада. Който се самоубие с желязо, то ще бъде в ръцете му и той вечно ще се намушва в стомаха с него в Огъня на Ада“. Описан от ал-Бухари, 5442: Муслим, 109.

От Таабит ибн ал-Даххак р.а., че Пратеника на Аллах с.а.с. е казал: „Който се самоубие с нещо в този свят, ще бъде наказан със същото в Съдния ден“. Предаден от ал-Бухари, 5700; Муслим, 110.

От Джундуб ибн ‘Абд-Аллах р.а, че Пратеника на Аллах с.а.с. е казал: „Сред тези преди вас имало мъж, който бил наскърбен и изплашен, взел ножа си и разрязал ръката си с него, така че кръвта потекла и не спряла да тече, докато не умрял. Аллах казал: „Моя раб побърза да вземе своята смърт, така че забранявам Рая за него“. Предаден от ал-Бухари, 3276; Муслим, 113.

Пророкът с.а.с. се е въздържал от отправяне на заупокойна молитва за извършилия самоубийство, за да не бъде наказан и да повлияе възпиращо на други от извършването на подобен грях. Но е давал позволение на хората да правят джаназа за умрелия. Така че е Сунна за хората на знанието и добродетелта, да не правят заупокойна молитва за самоубилия се, следвайки примера на Пророка с.а.с.

Предава се, че Джабир ибн Самура р.а. е казал: „Един мъж, самоубил се със широко острие на стрела, бил донесен при Пророка с.а.с. и той не пожелал да направи погребална молитва за него“. Разказан от Муслим, 978.

Този хадис в доказателство за тези, които казват, че за самоубилия се не трябва да се прави погребална молитва заради греха му. Това е становището на ‘Умар ибн ‘Абд ал-‘Азиз и ал-Ауза’и.

Но ал-Хасан, ал-Наха’и, Катада, Малик, Аби Ханифа, ал-Шафа’и и много други учени казват, че трябва да се прави заупокойна молитва. Те отговарят на този хадис като наблягат на факта, че Пророкът с.а.с. не е правел погребална молитва, за да възпре хората от извършването на нещо подобно (на самоубийство), но Асахаба са правели погребална молитва за мъртвия. Край на цитата.
Шарх Муслим, 7/47.

Това не означава – ако е доказано, че братовчедка ви е направила самоубийство – че не трябва да се молите на Аллах да бъде милостив с нея и да й прости, защото тя със сигурност има нужда от това. Самоубийството не е куфр, който изкарва извън границите на Исляма, както някой хора си мислят, то е по-скоро голям грях и е във волята на Аллах в Съдния ден: ако Той пожелае, ще го прости, а ако пожелае, ще накаже за него. Така че не забравяйте да правите ду’а за нея и да бъдете много искрен; може би това да бъде причина Аллах да й прости!

IslamQ&A, № 70363 

Източник: https://islambulgaria.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма