Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Човек ще получи ли награда, ако слуша Коран?


въпрос#: 
27259
отговор: 
5/22/2008
въпрос: 
Човек ще получи ли награда, ако слуша Коран?
Отговор: 
Бисмиллах-ир-Рахман-ир-Рахиим.


Предадено е, че Пророкът с.а.с. е рецитирал Коран много често и във всякакви положения, дори когато е почивал в скута на Аиша р.а., а тя е била в цикъл.

Във връзка с въпроса, който зададохте, искаме да приведем следната Фатуа на Шейх ‘Атийа Сакр, бившият Директор на Комитета за Фатуа към Университета Ал-Азхар:  

„Всемогъщият Аллах казва:
 Когато се чете Коранът, слушайте го и мълчете, за да бъдете помилвани!” (ал-A`раф: 204)

Ибн ал-Мунзир казва, че има съгласие между учените, че е задължително да се внимава при слушане на Коран по време на молитва, както и слушането на петъчната хутба. В другите случаи внимателното слушане на Коран е Сунна, не фард. Това е така, защото някои хора извършват друга работа, която изисква внимание. За много хора е трудно да слушат Коран с постоянна концентрация и трябва да се има предвид, че Коран се слуша не само в дома, а и на работното място, в магазин и др.

Все пак ако човек не се занимава с работа и слуша Коран, трябва да прави това с внимание, с уважение, да не се оставя нещо да го отвлича от слушането на Свещената Книга. Преславният Аллах казва:

О, вярващи, не надигайте глас над гласа на Пророка и не му говорете високо, както говорите помежду си, за да не пропаднат делата ви, без да усетите!
 (Ал-Худжурат:2)

От тази ая можем да заключим, че повишаването на гласа над този на четеца на Коран е непозволено, защото трябва да се показва респект към словото на Аллах, което има приоритет пред речта на Пророка с.а.с., показана в цитираната ая”. [Източник: Al-Fatawa al-Islamiyya, част 5, стр. 1666]  

Въз основа на това – няма лошо да се слуша Коран, докато се извършва друга работа, дори и да е трудно на човека да се съсредоточи върху Корана и значението му, тъй като има добрина и благословия просто в слушането на Коран. Същото важи и за слушането на рецитиране на Коран по време на учене.

В същност е по-добре да се слуша Коран, отколкото да не се слуша... Още повече, че е задължително внимаването по време на молитва и на петъчна хутба, докато по друго време е желателно, а не задължително.”

Описвайки истински вярващи в Корана, Аллах Всемогъщият казва:

„...които споменават Аллах и прави, и седнали, и легнали на хълбок, и размишляват за сътворяването на небесата и на земята: “Господи наш, Ти не си сътворил това напразно. Пречист си Ти! Опази ни от мъчението на Огъня!
 (Ал `Имран: 191)

Шейх ‘Абдул-Маджид Субх, изтъкнат учен в ал-Азхар, казва:

„Задължително е да се рецитира аят ал-Курси (ая ном. 255 от сура ал-Бакара) и последните две аят от сура ал-Бакара преди заспиване, следователно няма нищо лошо в рецитирането на Коран в легнало положение”.

Всемогъщият Аллах казва:

И когато завършите молитвата, споменавайте Аллах прави, седнали и на хълбок!  (ан-Ниса’: 103)”


Уассалаам, а Аллах знае най-добре.

Препратка:
IslamiCity


Източник: https://islambulgaria.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма