Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Значението на Исляма

"Ислям" на арабски език означава покорност, смирение, покой. Думата "ислам" произлиза от арабския корен "слм".
От този корен произлизат и думите: мир, спокойствие, сигурност, чистота, здраве, поздрав, смирение, снизхождение, благополучие.
Най-благочествият поздрав в арабския език е "салям"
(Aс-саляму алейкум), който произлиза от същия корен.
Някои странични хора наричат нашата религия "мохамеданство" и се обращат към вярващите в исляма с прозвището "мохамедани".
 Мюсюлмаите отхвърлят подобно определение и се възмущават от него.
Да се определя тази религия като "мохамеданство"
и вярващите в нея като "мохамедани" е напълно погрешно. Това би означавало, че името на религията произлиза от името на един смъртен човек - Мухаммед.
И още, означава, че Ислямът е не повече от още един "изъм", подобно на юдеизма, хиндуизма, марксизма и т.н.
Друга погрешна представа, която страничните хора биха придобили от това име е, че мюсюлманите, които те нарича "мохамедани" са поклонници на Мухаммед или вярващи в него по същия начин, както например християните вярват в Исус. Още една погрешна представа, която немюсюлманите могат да придобият е, че религията е основана от Мухаммед и затова така се нарича.
Подобни мисли са напълно погрешни или в най-добрия случай - заблуждачащи.
 Ислямът не е просто един "изъм".
Нито мюсюлманите се кланят на Мухаммед, нито гледат на него по същия начин, по който християните, евреите, индусите, марксистите и т.н. гледат на техните водачи. Мюсюлманите се покланят единствено на Аллах.
 Мухаммед, (Аллах да го дари с мир), е бил смъртен като всички останали смъртно създание, натоварено от Аллах да предава Неговото слово и да води примерен живот.
Той представлява най-добрият пример в историята за това, какъв може да бъде човек и какво може да извърши в областта на правдата и добродетелта.
Нещо повече, мюсюлманите не смятат, че Ислямът е бил основан от Мухаммед, въпреки че той го е разкрил в последния етап на религиозното развитие.
Истинският основател е не друг, а самият Аллах, а основанието се датира от времето на Адам.
Ислямът е съществувал под една или друга форма от началото на света и ще продължи да съществува до край.
Ислямът е истинското име на религията, а тези, които я изповядват, са мюсюлмани.
Обратно на разпространените погрешни представи, Ислямът или отдаването на волята на Аллах, заедно с подлушанието към Неговия закон, в никакъв случай не означава, че отделният човек губи свободата си или се отдава на фатализма.
Всеки, който мисли така и е убеден в това, със сигурност не е разбрал истинското значение на Исляма и представата на Исляма за Аллах.
В Исляма Аллах се описва като Милостивия, Милосърдиня, Любещия и Най-загрижения за благополучието на човека, и Преизпълнения с мъдрост и внимание към Своите създания. Следователно Неговата воля е воля на доброто и благополучието, и какъвто и закон да повели, той непременно е в съответствие с най-достойните човешки интереси.
 Думата "Аллах" в Исляма просто, но най-изразително, обозначава Единствения и Вечния Бог, Създателя на вселената, Господа на Всяко нещо.
Единственият непростим грях в Исляма е вярата в друг Бог, различен от Аллах.
Най-разпространената дневна молитва сред мюсюлманите е: "В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния."
От гледна точка на ислямското законодателство
Ислямът е подчинение пред Господ чрез единобожието, пречистване от съдружаването с Него и непричастие към това съдружаване и към неговите последователи.
 Всевишният е казал: "И кой е с по-добра религия от онзи, който се е отдал на Аллах с истинска преданост?"
[4:125]
Ако се каже, че някой е мюсюлманин, т.е. че се е подчинил на делото на Всевишния и всецяло е отдал на Него своето служене, това означава да се проявява покорство пред Него,
 да се спазва ислямският закон и да се изпълнява онова, с което е дошъл Пророка (Аллах да го дари с мир).
 Така се постига спасение и предотвратяване на нежеланото. Това е значението на единобожието, с което Аллах е изпратил всички свои пророци.
Всевишният Аллах е казал:
 "И на всеки пратеник, когото ние изпратихме преди теб дадохме откровението:
 "Няма друг бог освен Мен!
Служете [единствено] на Мен!"
[21:25]
Ислямът е религия, която Аллах е повелил на всички хора и в която пратениците са вярвали, и са обявили своето подчинение [ислам] пред Аллах и непричастие към онези, които са приели за себе си друга религия.
 Ислямът е религията на всички пророци и пратеници Божии, ала после с името му е била назована религията, която е получил пратеника Мухаммад. Всевишният Аллах е казал "Религията при Аллах е Ислямът."
[3:19]
Ислямът има две значения:
Първото е външно, а не вътрешно отдаване на Аллах.
Човек приема правдата на думи, но не я подкрепил с дела. Това е първата степпен на Исляма, външно подчинение пред Аллах и Неговия Пратеник и признаването с думи на тази религия.
Тази степен не е достатъчна, за да бъде смятан някой човек за вярващ, покорил се пред Всевишния Аллах.
Ако сърцето е лишено от убедеността, което стои в основата на същинската вяра, отдадеността (ислямът) на човека с такова сърце се ограничава само във външно проявлението и обявяването, че напуска неверието.
По такъв начин се утвърждава гаранцията за защита на имота и живота, както и прилагането на земния закон (шериата), без да се гарантира избавление от законите на отвъдния.
Тук се има предвид отсъствие на задължителната пълнота на вярата и не представлява същинската вяра, чрез която божият раб ще избави от вечността на Огъня.
Второто значение на Исляма е абсолютното подчинение, и външно и вътрешно, пред Аллах, Господа на световете, при следването на Неговите повели и отбягване на Неговите забрани.
 Ако убедеността на сърцето и утвърждаването от него на правдата се съчетае с външни дела, това е правилният Ислям, повелен от Всевишният Аллах, както е казал:
"Ще те чуят само тези, които вярват в Нашите знамения.
 Тези са отдадените на Аллах."
 [27:81]
 Това е Ислямът, за който мюсюлманите се стремят към превъзходство един над друг.
Когато Ислямът бъде споменат като отделно понятие с това се има предвид цялата религия, включително вярата, подчинението, обредите, законодателството,
методите и порядъкът.
 Както Всевишният Аллах е казал:
 "И одобрих Исляма за ваша религия."
[5:3]

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма