Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Твоя път към Дженнета или към Джехеннема


 Гробът:

Той е първия отвъден дом,огнена пропаст за неверника и двуличника,и градина за вярващия,и е документирано,че ще има в него наказание за грешника,а причината е:
Недобре почистване след уриниране,сплетни, присвояване от трофеите придобити от война,лъжата,спането по време на молитвата,незаинтересоваността към Корана, прелюбодеянието, лихвата, хомосексуализма, непогасяването на заем и други подобни.
А от гроба ще избавят:
Праведните дела, които са искрено заради Аллах, търсене осланяне при Аллах от наказанието в гроба, четенето на сура Мулк и други сури. А нещата, които ще избавят човек от наказанието му са: Шехид(мъченика) и патрулиращия по границите на държавата, този, който умре в петъчния ден и този, който умре от болки в стомаха.
Протръбяването в рогът:
Това е огромен рог, а мелейкето Исрафийл го е поставило на устата си, и чака, кога ще му бъде разрешено да протръби с него в деня на ужаса:
Казва Всевишния Аллах:{И един Ден ще се протръби с Рога, и ще се ужасят всички на земята, освен онези, за които Аллах пожелае} сура Немл: 87.
Тогава цялата вселена ще са разруши, и след четиридесет ще се протръби протръбяването за възкресението, казва Всевишния:{после още веднъж ще се протръби и ето ги-станали- чакат} сура Зумер: 68.
Възкресението:
След това Аллах ще изпрати дъжд и телата ще поникнат(от опашната кост), и хората на ново ще бъдат сътворени и няма да умират.
Ще бъдат боси,голи,ще виждат мелейкетата и джиновете,и всеки ще бъде възкресен(повторно съживен) според делата си.
Великото събиране:
Аллах ще събере всичките творения за равносметката, уплашени, като пияни, в ден който ще бъде колкото 50 хиляди години, като че ли техния живот е бил един ден, а слънцето ще се приближи до тях на много близко разстояние, и хората ще потъват в пот спрямо греховете си и тогава слабите ще спорят с горделивите, а неверника ще спори с шейтана, другаря му и приятелите му(защо са го заблудили?), и ще се проклинат едни с други, а угнетителя ще си захапва ръцете от яд, а Джехеннема ще бъде докаран с 70 хиляди въжета, и всяко едно въже ще бъде дърпано от 70 хиляди мелейкета, а когато неверника го види, ще иска да бъде погубен или да бъде превърнат в пръст.
А що се отнася до грешният мюсюлманин:
Този,който не си е давал зекята,то неговите богатства ще се превърнат в огън и ще бъде жигосван с тях,а горделивците ще бъдат малки, колкото мравки,а изменника,присвояващия(чуждо) и грабителя ще бъдат разобличени,а крадеца ще дойде с това, което е откраднал, и скритите неща ще се появят наяве, а що се отнася до богобоязливите няма да бъдат изплашени, а времето им ще мине бързо все едно си отслужил обедната молитва.
Застъпването:
Най-голямото: То ще бъде специално за Пророка(С.А.С), който ще се застъпи за хората в деня на Великото събиране, за да им бъде премахната белята и за извършването на тяхната равносметка.
А останалото застъпване ще имат право другите пророци и други хора, като изкарването на мюсюлманин от огъня и извисяването му на степените в рая.
Равносметката:
Хората ще бъдат строени в редица пред техния Господар, и Той ще им покаже техните дела и ще ги пита за тях, и за техните години и за тяхната младост, за тяхната наука и тяхното имущество, и техния обет, и за благата, като: Слуха, зрението и сърцето.
А неверникът и двуличникът ще им бъде извършена равносметка пред останалите хора и ще бъдат порицани и ще им бъде изложен довода срещу тях и срещу тях ще свидетелстват хората, земята, дните и нощите, парите, пратениците, и органите им ще свидетелстват срещу самите тях, докато си признаят.
А вярващия ще бъде на сами с Аллах и Той ще му разкрие всичките му прегрешения и раба ще помисли, че е погубен, и след това ще му каже: “Скрих ти ги тези грехове в земния живот, а днес Аз ще ти ги опростя”.
И първи, на които ще се извърши равносметка, са общността на Мухаммед(С.А.С), и първото нещо за което ще бъдем питани е молитвата, а спрямо хората първото нещо е кръвопролитията.
Раздаването на книгите:
След това книгите(с делата) ще хвърчат пред хората и всеки ще си вземе неговата книга {Каква е тази книга, която не пропуска нищо, нито малко, нито голямо}, вярващите ще им бъдат представени книгите от дясно, а на неверниците и двуличниците ще им бъдат давани от ляво и отзад.
Мерилката:
След това ще бъдат претеглени делата на рабите, за да бъдат възнаградени, с истинска и точна везна, която има две страни, и делата които са били искрено заради Аллах и са съответствали със сунната, те ще тежат много., а сред най-тежките са: (Ля иляхе иллеллах), добрия нрав, Зикир, като Елхамду лилляхи, Субханеллахи уе бихамдихи субханеллахил азийм. И хората ще се превъзхождат в добрите дела и в лошите.

Извора Хауд:
След това вярващите ще пристигнат до извора Хауд, и който пие от него, то никога повече няма да изпита жажда.
И за всеки пророк ще има по един извор, и най-големия ще бъде този на Мухаммед(С.А.С):
Водата му ще бъде по-бяла от млякото, по-сладка от медът, по-ароматна от миск, а съдовете ще бъдат от злато и сребро, а техния брой ще бъде колкото са звездите. А дължината му ще е по-далече отколкото е Ейле в Йордания чак до Аден(в Йемен). Неговата вода ще идва от реката Кеусер.
Изпита на вярващите:
В края на деня от възкресението неверниците ще последват техните божества, на които са служили, и те ще ги отведат до Огъня, ще бъдат на групи едни ще ходят на крака, други ще бъдат влачени върху лицата си, а на Махшер ще останат само вярващите и двуличниците, тогава Аллах ще дойде и ще им каже: Какво чакате?, а те ще отвърнат: Чакаме нашия Господар, и те ще Го познаят по Неговия крак(подобаващ само на Него, Безподобния), който ще открие пред тях, и тогава те ще паднат в поклон, а двуличниците няма да могат за се поклонят, казва Всевишния: {в Деня, когато разкрие кракът и(тези) ще бъдат приканени да се поклонят, а не ще могат}, след това ще го последват и ще бъде прострян моста Сират, и ще им даде светлина, която светлина ще озари светлината на двуличниците.
Моста Сират:
Това е мост,който е поставен върху Джехеннема,за да минат вярващите през него и да влезнат в Дженнета,а Пророка(С.А.С) го описа,че е опроверган,хлъзгав,по-остър от меч,и по-тънък от косъм …”
(Муслим).
И на моста ще бъде давана светлина на вярващия според делата му, и най-голямата светлина ще е колкото планина, а най-малката ще е, колкото върха на пръста на кракът му, и ще им свети и така те ще минават според делата си, някои вярващи ще минават като мигването на окото, други като светкавица, трети като вятъра, други като птица, други като препускащи коне а други като яздещи коне, а двуличниците няма да имат светлина, ще се връщат и ще бъде поставена между тях и между вярващите преграда, след това ще отидат от страни на моста и ще изпопадат в Огъня.
Огъня:
В него първо ще влезнат неверниците, след това грешните мюсюлмани и двуличниците, и на всеки 1000 ще влизат в огъня 999.
Има седем врати, и огъня в Джехеннема е по-силен от земния огън 70 пъти, а телата на обитателите му(неверниците и двуличниците) ще се уголемят и разстоянието на раменете му ще е колкото да пътува човек три дена, кътния му зъб ще е, колкото планината Ухуд, а кожата му ще бъда много дебела, за да изпитва повече болка, а тяхното питие ще е гореща вода, когато я пият, вътрешностите им ще се разкъсват, а тяхната храна ще е от дървото Зеккум, кръв и гной, а най-малкото наказание ще е когато се поставят два въглена под краката на човек, то неговия мозък ще завира, също така кожата ще се сварява, ще има разтопен метал, изгаряния, влачене вериги и окови, а дъното на Джехеннема е толкова дълбоко, че ако се хвърли в него скала, тя ще пада в него седемдесет години, а горивото му ще бъдат хората и камъните, а въздуха му ще бъда отровен, а сянката му ще е гореща, облеклото от огън.
Джехеннема, който ще изяжда всичко, няма да пропуска нищо, ще се разгневява, ще въздиша тежко, ще изгаря кожата и ще стига до костите и до сърцата на хората.
Моста Кантъра:
Когато вярващите се избавят от огъня ще им бъде извършена равносметка върху моста Кантъра, който се намира между Дженнета и Джехеннема, и ще се отсъди между самите вярващи, и всеки ще получи възмездие(ще има вземане даване между тях), и така дакато се пречистят на пълно, след това ще им бъде разрешено да влезнат в Дженнета, кълна се в Този, в Чийто ръце е душата на Мухаммед, че на един от вас мястото му в Дженнета е по-достойно от мястото му в земния живот”
(Бухари).
Дженнета:
Вечния дом на вярващите, неговите постройки са от злато и сребро, а разтворя между тях е от миск, а настилката му е от бисери и скъпоценни камъни, а пръста му е от За`феран.
Вратите на Дженнета са осем, ширината на една от тях е , колкото разстоянието три дена път, обаче хората ще се трупат на тях(при влизането) в него има сто степени, и разстоянието между две степени, е колкото от земята до небето, а Фирдеус е най-високата степен, и от нея извират Дженнетските реки, а покрива на Фирдеус е трона на Аллах.
Реките и са четири:
От мед, от вода, от вино(което не опиянява) и от мляко, текат без да имат корито, а вярващия ще я кара да тече както пожелае, храната в него ще е постоянна, вкусна и приближена.
Ще има в него шатри украсени с бисери, и ще са просторни шейсет мили, и във всеки един ъгъл ще има за него девойки, красиви, гримирани и напарфюмирани.
Обитателите няма да остаряват, нито пък дрехите им ще овехтяват, там няма да има урина, изпражнение и други мръсотии, гребените ще бъдат златни, а хремата кихането ще е като миск, а жените в Дженнета ще са много красиви, девствени.
Първи, който ще влезе в Дженнета е Мухаммед(С.А.С), и след него останалите пратеници.
А най-малкото за един обитател на Дженнета от това, което си пожелае и десет пъти повече от това, слугите ще бъда млади и красиви юноши, като бисери, и най-големия благодат в Дженнета, ще бъде погледа към Аллах, и към Неговото задоволство, и там ще бъдат вечни..

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма