Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Cексуалното обучение в Исляма

 

Сексуалното обучение в Исляма е предписано от Всевишния Аллах. То е толкова естествено, колкото глада и жаждата, които изпитваме. Сексуалната нужда може да бъде утолена, както по законен, така и по незаконен начин.

Подобно на всички желания, дарени на човека от Всевишния Аллах така и страстите могат да го надвият.
В Свещения Коран се казва:
„Ще рекат: “Господи наш, надделяха над нас страстите ни и бяхме хора заблудени.” (23:106)
Важно е да се подчертае, че сексуалното обучение в исляма основно се свежда до научаване човека да утолява своите нужди по законен път.
Свенливостта не трябва да възпрепятства стремежа към знания, но в същото време подобно обучение е необходимо да се води внимателно и порядъчно.
Всевишният Аллах е повелил:
…“Нима са равни онези, които знаят, и онези, които не знаят?Поучават се само разумните хора.” ( 39:9)
От Аиша(ра) се предават думите на Пратеника саллеллаху алейхи ве селлем:
„Благословени са жените на ансарите(мединци). Свенливостта не им пречи по пътя към знанията относно тяхната религия.” (Тирмизи)
Шейх Фейсал Маулави, зам. председател на Европейския съвет по фетви и изследвания, казва:
„Сексуалното обучение според Исляма означава предаване знания на юношите или девойките за това, как да удовлетворят присъщите им полови нужди в съответствие със законите, низпослани от Всевишния Аллах.
Напълно естествено е съществуването на такъв вид обучение в мюсюлманското общество, тъй като неговата цел е мюсюлманите да бъдат обучени на шериатските норми в тази област.
Ислямските специалисти настояват за разпространените на този вид обучение,като казват:
„Свенливостта не трябва да бъде пречка по пътя към знания(за деликатните моменти) от вашата религия”.
Сексуалното обучение на запад внушава на юношите и девойките мисълта за допустимостта на извънбрачните връзки. За родителите – мюсюлмани е много важно да дадат на своите деца сексуално възпитание, съответстващо на изискванията на Исляма, т.е. които е установил Всевишният Аллах в тази деликатна област.
Съгласно Исляма, сексуалното обучение отчасти е религиозно, т.е. представлява предаване на знания за позволеното и забраненото, за това, от което има награда и в отвъдния живот. В процеса на такъв вид обучение не трябва да се използват методи, които са забранени(например показване на снимки с разголени тела и непосредственото описание на половия акт).
Съобразявайки се с това, препоръчително е към сексуалното обучение да се пристъпи, когато децата навлизат в пубертет.
В западните страни обаче,където преподаването на подобни предмети в училищата обикновено започва още от ранна възраст, ислямското полово възпитание има смисъл да започне от седем години(в тази възраст момчето или момичето вече има ясна представа за разликата между половете)”.
Като подчертава важността на ислямския подход за сексуално обучение шейх Абдул-Маджид Субх, известен учен от Ал-Азхар, заявява:
„Онези, които си мислят, че сексуалното обучение не е позволено според исляма, напълно се заблуждават. В книгите по мюсюлманско право има няколко раздела, които разглеждат въпросите между половете и отношенията между съпруга и съпругата. Например менструация,бременност и раждане,норми засягащи секса,изкъпването(гусул) след сношение, прелюбодейството,изневярата, наказанието. Всички тези въпроси се обсъждат чрез използване на научни подходи и в рамките на ислямския морал.
В Свещения Коран се повелява:
„На всяка прелюбодейка и всеки прелюбодеец ударете по сто бича и да не ви обземе състрадание към тях, като прилагате религията на Аллах, ако вярвате в Аллах и в Сетния ден! И да присъства на мъчението им група от вярващите!” (24:2)
Всевишният също описва качествата, които трябва да притежават мюсюлманите:
„… и които целомъдрието си пазят,освен за техните съпруги или за владените от техните десници. Те не ще бъдат упреквани.” (70:29-30)
Съвсем естествена е необходимостта да се тълкува на хората значението на тези айети, а също така да се разясни какво е прелюбодеяние.
Учениците, както момчета, така и момичета, изучават биология. Те изучават теми, свързани с репродуктивните функции на растенията и животните, и така достигат до продължаването на човешкия род. В природата те наблюдават сцени от съвкупяването на животните. Ето защо е необходимо да разберат, че в това няма нищо неестествено.
Ако ние не дадем на нашите деца необходимото в тази област, те могат да допуснат много грешки и да се отклонят от правия път.
В своята книга „Ал-Маджма” имам ан-Навави споменава гледната точка на аш-Шафи, който заявява, че родителите са длъжни да дадат сексуално възпитание на децата си.
Днес това може да започне с възрастта, когато детето започне да прави разлика между мъжа и жената. Знаем, че от гледна точка на детската психология, най-добре е да се разказва за процеса на размножаване при растенията, после при животните и най-накрая за сексуалния живот при хората.
Давайки на своите деца необходимото полово възпитание, родителите ги защитават от аморални постъпки и венерически заболявания.
Важно е да се обърне внимание и на това, че в Исляма ясно се говори за някои аспекти на човешка сексуалност.
В много хадиси на Пратеника саллеллаху алейхи ве селлем въпроси, касаещи половата сфера се обсъждали открито, от което следва, че сексуалното обучение не само е позволено, но и желателно.
Ако своевременно на детето се обясни, какви изменения произтичат в неговия организъм в процеса на съзряване, то ще може най-добре да се подготви за това и ще чувства увереност в себе си.
Днес подрастващите обикновено започват полов живот достатъчно отрано, поради което е много важно навреме да се даде правилната информация на младите мюсюлмани, за да могат да противостоят на давлението на своите връстници.
Необходимо е сексуалното обучение да се проведе по такъв начин, че младежите да получат научно обоснована информация, съответстваща на ислямския морал.
В някои страни,отличаващи със своя етнокултурен състав,сексуалното обучение в училищата, следва да се води подходящо и приемливо за всички..
Днес на младежите често се представят действителни материали и дори се дават съвети как да се встъпва в полова връзка(в това число и извънбрачна),как да се предотврати нежелана бременност и заразяване от венерически болести.
Ако училищната програма е лишена от морален и религиозен подход,то следва да се въведе отделен предмет, който да се преподава допълнително в рамките на училището или в религиозно учебно заведение.
Независимо от това, какви възгледи съществуват в обществото, младежите трябва да получават информация, съответстваща на ислямските норми.
В някои мюсюлмански общности се поощряват ранните бракове. Младоженците трябва да имат необходимата подготовка, за да знаят какво да очакват от брака, как по най-добър начин да използват своите репродуктивни възможности, как да избегнат нежелателна бременност и т.н.”
из: Бракът и семейството


About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма