Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ИСТИНСКАТА СМЪРТ

Мислили ли сте въобще как ще умрете, какво представлява смъртта и какво ще се случи когато ви вземат душата?
До сега няма някой, който да е умрял и след това да се е съживил, да се е върнал при хората и да им разкаже какво е преживял. Затова технически е невъзможно да знаем какво представлява смъртта и какво изпитва човек по време на умиране.
Но Всевишният Аллах, Който е дал живот на човека и щом дойде времето го взема обратно, ни е осведомил в Своята Книга как протича смъртта. Затова от Свещения Коран можем да научим много за това какво преживява и чувства умиращия.
Когато погледнем в Корана ще срещнем една много важна действителност. Защото смъртта, за която се говори в Свещената Книга е доста по различна от "медицинската смърт" (тази, която се наблюдава с очи).
В някои айети най-напред ни се съобщава за случващото се по време на настъпване на смъртта и за нещата, които умиращия вижда, но от другите хора не могат да бъдат наблюдавани. В сура Ал-Уакъа се казва:
"И когато [душата на умиращия] стигне гърлото, тогава вие само гледате, а Ние сме по-близо до него от вас, ала не виждате." (Сура Уакъа: 83-85)
В един друг айет се споменава за нещата, които не се виждат с очи и са труден момент за отричащите:
"И да не те възхищават имотите и децата им! Аллах иска да ги накаже с това в земния живот. И ще излязат душите им, както са неверници." (Сура Теубе: 85)
Противно на това, смъртта за вярващите е:
"На които - пречисти - ангелите прибират душите. Ще им кажат:
 "Мир вам!"
Влезте в Рая заради онова, което сте вършили!"
 (Сура Нахл: 32)
В тези айети ни се дава знание за много важни и неизменни истини относно смъртта.
По време на смъртта случващото се с умиращия е много различно от онова, което виждат наблюдаващите го.
Например отричащия, който цял живот не е достигнал до спасение, на пръв поглед може да се възприеме, че той е умрял като по време на сън (т.е. много лесно).
Но душата му, която в този момент е преминала в друго измерение, опитва смъртта с големи мъки. Или точно обратното на това, душата на вярващия, който се смята, че изпитва мъка, ангелите прибират неговата душа с добро.
Накратко, между "медицинската смърт" на тялото и описаната в Корана наистина има голяма разлика.
Тази истинска смърт, както вече споменахме, за отричащите е много мъчна, а за вярващите е добра. В Корана се съобщава, че душите на отричащите излизат с "трудност".
Това нещо е описано с подробности в следните айети:
- Вземане на душите на отричащите чрез удари по лицето и гърба:
"А как ще бъде, когато ангелите ги приберат, удряйки ги по лицето и гърба?
Това е, защото следват онова, което предизвиква гнева на Аллах и възненавиждат Неговото благоволение, затова Той проваля делата им."
 (Сура Мухаммед: 27-28)
- Айети относно силните сътресения на смъртта и как по време на умирането ангелите съобщават на отричащите за бъдещата им вечна мъка:
"И да би видял как угнетителите са във въртопа на смъртта, и ангелите протягат ръце:
 "Изведете душите си!
Днес ще ви се въздаде мъчението на позора заради неправдата, която говорехте за Аллах и защото пред Неговите знамения се възгордявахте."
 (Сура Енам: 93)
"И ако ти би видял, когато ангелите прибират душите на неверниците, как ги удрят по лицата и по гърбовете: "Вкусете изгарящото мъчение!"
 Така е заради онова, което ръцете ви направиха отнапред. Аллах никога не угнетява рабите."
 (Сура Енфал: 50-51)
Както се разбира много ясно от айетите, смъртта за отричащите е много мъчна.
Близките му смятат, че той е умрял спокойно в своето легло, но в действителност е подложен на изключителни материални и душевни мъки.
Ангелите на смъртта му изваждат душата като му причиняват страдание и го унизяват.
 В Корана тези ангели, които вземат душите на отричащите са описани като "изтръгващите (душите) с все сила."
(Сура Назиат: 1)
В друг айет се казва следното:
 "А когато душата стигне гръкляна и се рече:
 "Кой ще те избави?", и той се убеди, че [това] е раздялата, и се преплете крак с крак тогава към твоя Господ ще е отправянето."
 (Сура Къямет: 26-30)
Така отричащият вече е лице в лице с тази велика истина, която цял живот е отхвърлял.
Заедно със смъртта ще започне да изтърпява наказание от голямото провинение, което е вършил цял живот - неверието.
Ударите на ангелите по гърбовете и изтръгването на душите им с все сила е само леко начало на вечното наказание, което ги очаква.
Противно на това, смъртта за вярващия е голямо щастие и радост.
Ангелите изваждат неговата душа нежно, с добро и с поздрав.
Ето това е действителността за смъртта.
Но хората познават само медицинската смърт. Те виждат само едно тяло, за което жизнените функции се изчерпват. Наблюдават умиращия, но не виждат как бива удрян по лицето и гърба, нито че душата му е стигнала до гръкляна. Тези неща ги чувства и вижда само душата на мъртвеца. Смъртта се "вкусва" изцяло от покойника в измерение, което наблюдаващите хора не могат да видят.
С   други думи, случващото се по време на смъртта е една "промяна в измерението"
(т.е. преминаване в задгробния свят - Берзах).
Източник: https://wardahasan165.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма