Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ЗА ЖАЛОСТТА КЪМ СИРАЦИТЕ, МОМИЧЕТАТА, ВСИЧКИ СЛАБИ, БЕДНЯЦИ И ПОСТРАДАЛИ, за доброто отношение, съчувствието и снизхождението към тях, както и за покровителстването им


Аллах Всевишния е казал: „И спусни своето крило над вярващите! (15: 88)

И е казал Всевишния: „И бъди търпелив заедно с онези, които зоват своя Господ сутрин и вечер, искайки Неговия Лик! И не отмествай очи от тях, възжелавайки украсата на земния живот!“ (18: 28).
И е казал: „Тъй че не огорчавай сирака! И не отпъждай умоляващия!“  (93: 9–10).

И е казал още: „Видя ли ти онзи, който взима за лъжа Възмездието? Това е онзи, който пъди сирака и не подканва да бъде нахранен нуждаещият се“  (107: 1–3).

265. От Саад ибн Аби Уаккас, Аллах да е доволен от него, се предават думите: 
„Бяхме шестима човека заедно с Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари, когато съдружаващите с Аллах му казаха: „Прогони тези, да не придобият кураж против нас!“ Това бяхме аз, Ибн Масуд, един мъж от Хузайл, Билял и двама мъже, чиито имена не ще спомена. Тогава в душата на Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, се породило онова, което Аллах е пожелал да се породи. Той се вглъбил и Аллах, Всемогъщия и Всевеликия, низпослал следното знамение: „И не прогонвай онези, които зоват своя Господ и сутрин, и вечер, искайки Неговия Лик!...“ (6: 52) (разказан от Муслим).

266. От Абу Хубайра Аиз ибн Амр ал-Музани, един от далите удовлетворителна за Аллах клетва[1], Аллах да е доволен от него, се предава, че Абу Суфян отишъл при Салман, Сухайб и Билял, и те му казали: „Мечовете на Аллах не са взели своята дан от врага на Аллах“. А Абу Бакр, Аллах да е доволен от него, казал: „Нима казвате това на старейшина от Курайш и техен вожд?“ Той отишъл при Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари, и го известил за случилото се. [Пророка] казал: „Но, Абу Бакр, ти навярно си ги разгневил. Ако си сторил това, значи си разгневил своя Господ“. [Абу Бакр] отишъл при тях и попитал: „Братя, разгневих ли ви?“ Отговорили: „Не! Аллах да те опрости, братко!“ (разказан от Муслим)

267. От Сахл ибн Саад, Аллах да е доволен от него, се предава, че Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: „Аз и онзи, който се грижи за сирак, сме ето така в Рая“. И той вдигна показалеца и средния си пръст, оставяйки разстояние между тях“ (разказан от ал-Бухари).

268. От Абу Хурайра, Аллах да е доволен от него, се предава, че Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: „Който се грижи за сирак, независимо дали е роднина или чужд, ще бъде с мен в Рая ето като тези двата“. И разказвачът Малик ибн Анас вдигна показалеца и средния си пръст“ (разказан от Муслим).

269. Пак от него се предава, че Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: „Бедняк е не онзи, който може да се върне заради една или две фурми, или заради една или две хапки, а бедняк е само онзи, който се въздържа [да проси, въпреки че се нуждае]“ (всепризнат хадис).
В друга версия в двата сборника Сахих се казва: „Бедняк е не онзи, който обикаля хората и се връща заради една или две хапки, или заради една или две фурми, а който не разполага с достатъчно средства, за да преживява, но не разкрива това, за да не му дават милостиня, и не застава да проси от хората“.

270. Пак от него се предава, че Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: „Който се грижи за вдовици и бедняци, е като борещия се по пътя на Аллах“. Сподвижникът смята също така, че той е казал и следното: „..и като молещия се нощем, без да се отегчава, и като говеещия постоянно“ (всепризнат хадис).

271. Пак от него се предава, че Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: „Най-лошата храна е тази на пиршество, от което са възпрени хора, готови да дойдат,  а са поканени такива без охота да дойдат. Който не откликне на покана, той не се е подчинил на Аллах, както и на Неговия Пратеник“ (разказан от Муслим).
Друга версия в двата сборника Сахих на ал-Бухари и Муслим, предадена от Абу Хурайра, гласи: „Как противна е храната, храната на пиршество, на което са поканени богатите, а са изключени бедните“.

272. От Анас, Аллах да е доволен от него, се предава, че Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: „Който отгледа две момичета, докато достигнат зрелост, в Деня на възкресението ще дойде с мен като ето тези двата“. И той събра пръстите си“ (разказан от Муслим).

273. От Аиша, Аллах да е доволен от нея, се предават думите: „При мен влезе жена заедно с двете си дъщери и помоли да им дам нещо. Не намерих нищо друго освен единствена фурма и й я дадох. А тя я подели между тях, без самата да похапне. После станаха и излязоха. Тогава влезе Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари, и аз го известих за случката. А той каза: „Който бъде подложен на изпитанието да се грижи така за момичета и се отнася добре към тях, те ще бъдат за него защита пред Ада“ (всепризнат хадис).

274. От Аиша, Аллах да е доволен от нея, се предават думите: „При мен дойде бедна жена, която носеше двете си дъщери. Поднесох й три фурми и тя даде на момичетата си по една. После вдигна ръка към устата си, за да изяде третата фурма, но дъщерите й я поискаха, тя я разчупи и подели между тях, въпреки че възнамеряваше да я изяде. Нейната постъпка ме възхити и споменах за нея пред Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари. Той каза: „За нея Аллах непременно е отредил Рая или я е освободил от Ада“ (разказан от Муслим).

275. От Абу Шурайх Хуайлид ибн Амр ал-Хузаи, Аллах да е доволен от него, се предава, че Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е казал: „О, Аллах, аз не допускам да се накърняват правата на слабите, на сираците и жените“ (добър хадис, разказан от ан-Насаи с добър свод от разказвачи).

276От Мусаб, син на Саад ибн Аби Уаккас, Аллах да е доволен и от двамата, се предава  следното: „Саад смятал, че има заслуги към онези, които стоят по-ниско от него. Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари, казал: „Нима ви се дава подкрепа и препитание за сметка на друг освен на слабите помежду ви!“ (разказан от ал-Бухари).

277. От Абу ад-Дарда Уаймар, Аллах да е доволен от него, се предава следното: „Чух Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, да казва: „Намерете ми слабите! На вас ви се дава подкрепа и препитание единствено за сметка на слабите помежду ви“ (разказан от Абу Дауд чрез добри първоизвори).

Извадка от "Градината на Праведниците" от Имам Науауи
Източник: https://islambulgaria.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма