Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Жената, за която ще се жените…

Осигуряването на семейното щастие, възпитанието на децата в духа на ислямските традиции и ценности и за да могат хората да постигнат щастие на този и на отвъдния свят, трябва да се проявява голямо внимание и бдителност при избора на партньор в живота.
Първото нещо, което трябва да направи един мъж, който иска да се жени е да направи своя избор по ислямските норми и правила. От мъките, които изтърпяват и проблемите, с които се сблъскват хората край нас, разбираме до какви последствия може да доведе изборът, който се прави без да се имат предвид ислямските ценности, без да се направи някакво проучване, а само като се отдаде предпочитание на външния вид. Поради тази причина, тези, които желаят да създадат едно щастливо семейство, където цари обич и уважение, при избора на своя партньор в живота, трябва да внимават в следните особености:

Жената да бъде религиозна
В един от своите свещени хадиси Пейгамбера ни (салляллаху алейхи уе селлем) повелява следното: „Жена се взема за следните четири неща: Заради богатството, заради потеклото, заради красотата и вярата й. Ти избери тази, която е религиозна, та да имаш сполука.“ (Бухари)
Общо взето дадена жена се цени преди всичко поради тази си особеност. Хората правят своя избор като гледат преди всичко какви склонности има тя, какво образование е получила и в каква среда е израснала. В днешно време хората по-често оценяват жените по външния им вид и богатствата им. Религиозността някак отстъпва на заден план. И тъй като в резултат на това се получава една женитба, която се основава на интереса, в такива семейства трудно се постига щастие и благополучие. За голямо съжаление това разбиране е широко разпространено и в семейства, които уж познават исляма. Необходимо е в случая да надаваме ухо на онова, което казва Пейгамбера ни (салляллаху алейхи уе селлем) и в тази насока да се положат основите на семейството.
Ако отдадат предпочитание на ислямските ценности, при избора на своята партньорка в живота, мъжете, то тогава и жените ще се стараят да уредят своя живот според предпочитанията на мъжете. Ако жените от своя страна вземат присърце ислямските ценности, тогава и мъжете ще внимават как да уреждат своя живот. По такъв начин обществото до голяма степен ще се саморегулира. 
Нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) повелява следното: „Не се женете за жените само заради красотата им. Възможно е тази тяхна красота да стане причина за моралното им падение. Не се женете за тях и само заради имуществото им. Защото имота им може да ги доведе до невъздържаност. Оженете се за тях преди всичко заради религиозността им. Няма съмнение, че робиня в скъсани дрехи превъзхожда другите (които имат други особености).“ (Ибн Мадже)
Онези мъже, които се женят заради красотата им по-често се разочароват отколкото другите хора. Умните хора, които знаят, че външната красота е преходна, и че след години тя ще изчезне, придават по-голямо значение на душевната красота. С това предпочитание те осигуряват благополучието на своите семейства.
Ако някой мъж се оженил за дадена жена заради богатството й, то той ще изпадне в положение на роб на парите на съпругата си. Защото богатата жена ще бъде като шеф или работодател при него и ще се опита да ръководи и управлява мъжа си с тази логика.
Имотът и богатството в никакъв случай не водят до щастие. Богатството не води до разрешаването на проблемите. Погледнем ли живота на богатите хора край нас ще видим, че парите не винаги носят щастие на хората. В днешно време голямото болшинство от разводните дела се падат на онези семейства, които са изградени върху имуществени интереси. Ако богатството доставяше щастие, никой от тези хора нямаше да се развежда.

Жената да бъде с добър нрав
Човешкият живот е преходен, лъжлив. Нищо на този свят не е вечен. Само че измежду всички тези преходни неща, най-доброто за човека е да срещне жена с добър нрав. Защото ако жената няма добър нрав, то не ще може да се възползва от останалите богатства на света. Всичко това зависи от съпругата, за която си се оженил.
Пейгамбера ни (салляллаху алейхи уе селлем) повелява: „Светът е богатство. Най- доброто от това богатство е жената с добър нрав.“ (Муслим).
Жена, която съблюдава ислямските ибадети, има добър нрав, изпълнява желанията на съпруга си, опазва своя дом, я прави жена с добър нрав.
Когато нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) хвали жените с добър нрав и препоръчва на мъжете да се женят за такива, жени, то го прави с намерението да гарантира щастието и благополучието на ислямското общество. Жената с добър нрав оказва въздействие върху останалите членове на семейството, особено върху децата. А дали децата ще израснат като добри членове на обществото, зависи какво възпитание получават вкъщи.

Да бъде девствена
Ислямската религия придава голямо значение на този факт. През това столетие и със съдействието на телевизията ставаме свидетели как младите ни девойки губят своята девственост в период още преди да са се оженили. Едва ли дори не се смята това за признак на изостаналост. Ала нашата религия е взела мерки за защита честта на жената като най-ценното нещо в живота й, за да не може тя да се продава и купува като стока.
Нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) повелява: „При женитба предпочитайте девствените девойки. Защото те са по-сладкодумни, по-привлекателни за съпрузите си и са по-скромни в желанията си.“ (Ибн Мадже)
Лошото на женитбата с вдовицата е ако тя била доволна от първия си мъж, през целия си живот ще си спомня за него и ще го търси. Тя непременно ще сравнява новия си мъж с предишния, поради което могат да възникнат недоразумения. А когато се ожените за девствена девойка, първия мъж за нея ще бъде той, поради което съвместната им любов ще бъде още по-силна и по-добре ще се разбират при семейния живот.

Да е склонна да ражда
Нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) е насърчавал да се женят за жени, които са склонни да раждат повече деца. В един от свещените хадиси се повелява следното: „Женете се за онези жени, които обичат мъжете си и са склонни да раждат повече деца. Защото в Сетния ден аз ще се гордея с вашата многобройност“. (Ебу Дауд)
За да разберете дали една жена е склонна да ражда повече, вижте дали останалите жени в семейството й са имали повече деца. Веднъж при Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) дойде един мъж и го попита: „Намерих благородна и хубава жена за женитба, само че е бездетна. Мога ли да се оженя за нея?“ Нашият Пейгамбер му заяви: „Не, не бива!“ Човекът дойде втори път и получи пак същия отговор. Когато дойде за трети път, Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) му заяви: „О, хора! Женете се за обичащи жени, които са склонни да раждат повече деца. Защото в Деня на разплата ще се гордея с вашата многобройност пред останалите народи.“ (Ебу Дауд)

Да има добро потекло
За да може утре децата ви да бъдат благородни, трябва да отдадете значение и на този фактор. Защото детето може да заприлича на някой от рода на майката. Противно е да се жените за жени, чиито бащи са неизвестни или са родени в резултат на блудство. В един от свещените Си аети Аллах Теаля повелява: „Прелюбодеецът се свързва само с прелюбодейка или съдружаващата и прелюбодейката се свързва само с прелюбодеец или съдружаващ. Възбранено е това за вярващите“.
Няма, естествено правило, че децата на благородните семейства ще бъдат пак благородни. Има такива деца, които са по-лоши от деца с неизвестни родители. Затова не е правилно да се жените за девойки като гледате само майка й и баща й. Най-вярната ни мярка при това трябва да бъде религиозността.

Жената да не е от близките роднини
За да може бъдещите деца да са здрави и читави, в никакъв случай не бива да се женят помежду си роднини. Освен това при случай на разводи възникват недоразумения между роднините.

Да не предприеме други женитби
Многоженството може да доведе до възникването на нови проблеми в семейството. Освен това доста трудно е да се гарантира справедливостта между съпругите. Ето защо Всевишният Аллах повелява: „И не ще съумеете да сте справедливи към жените (си) дори да се стремите. И не се увличайте всецяло по една, та да оставите друга - висяща. И ако помирявате и сте богобоязливи, Аллах е опрощаващ, милосърден“.

Жената трябва да бъде красива
Жената трябва да бъде красива дотолкова доколкото да се харесва на мъжа й. Една красива жена доставя радост на мъжа си. Но схващането за красота е субективна и се мени при различните хора. За това достатъчно е всеки да намери в своята жена красотата, която го задоволява. Само че в никакъв случай не се подвеждайте единствено по външната красота като забравяте за душевната красота на жената.
Попитали нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем): „Коя жена е по-добронадеждна?“ Тогава той е повелил: „Това е онази жена, която като я погледне мъжът й, внушава благополучие в душата му, изпълнява желанията и повелите му, и не прави нищо, което да е противно на мъжа й“. (Несаи, Никях)
Източник: https://wardahasan203.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма