Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Роля и значение на намаза с джемаат

Намазът, който човек изпълнява с друг човек, е по-полезен и добър, отколкото когато го изпълнява сам. А когато са двама души, е по-добре, отколкото с един човек. Колкото по-многоброен е джемаатът, толкова по-приемлив е намазът пред Аллах. (Ебу Давуд, Салят, 47)
Пръв дълг на човека като раб на Аллах е да вярва, а на второ място идва намазът. Всевишният Аллах е задължил всички хора след първия човек и пръв пророк Адем (алейхис селям), да изпълняват намаз и е повелил на всички пророци последователите им да изпълняват намаз. (ел-Бакара, 83). След като нашият Пейгамбер получава своето първо откровение ангелът на откровението Джебраил го научил как да изпълнява намаза, след което нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) е повелил всеки мюсюлманин задължително да извършва този ибадет.
Нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) и мюсюлманите преди петкратният намаз да стане задължителен, са изпълнявали намаз два пъти – сутрин и вечер. Година и половина преди хиджрета по време на мираджа на нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) петкратният намаз става фарз – задължителен. Тъй като меканските идолопоклонници не са позволявали мюсюлманите да изпълняват намаз всички заедно в Месджид-и Харам, то след като нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) се преселил в Медина като първа задача си поставил да построи месджид. След края на строителните работи мюсюлманите вече започнали заедно да изпълняват намазите си в месджида. По времето на нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) са били построени и други месджиди в кварталите, в които мюсюлманите изпълнявали петкратния си намаз под ръководството на имамите, изпратени от Пейгамбера ни (салляллаху алейхи уе селлем), ала петъчните молитви се изпълнявали в Месджид-и Небеви (Джамията на Пророка (салляллаху алейхи уе селлем)).

Повелята за изпълнение на намаз с джемаат.
Тази повеля се изпълнява по указанието, дадено в сура "Бакара": "И изпълнявайте молитвите и давайте милостинята зекят и се покланяйте с покланящите се!"
Дали повелята "и се покланяйте с покланящите се" изразява задължителност? С други думи в какво се изразява повелята намазът да се изпълнява с джемаат? Фарз ли е, ваджиб ли е или е от сюннета? Ислямските учени са единодушни по въпроса, че петкратния намаз трябва да се изпълнява с джемаат каквато е повелята на Пейгамбера ни (салляллаху алейхи уе селлем), че това е признак на вярата ни и представлява символ на исляма, но споделят различни възгледи относно това дали повелята в айета изразява задължителност или не. Изхождайки от хадисите, отнасящи се до важността на намаза с джемаат, учените от ханбелийския мезхеб заявяват, че „изпълнението на намаза с джемаат е "фарз айн" (задължителен за всеки мюсюлманин)“. Според учените от шафийския мезхеб е "фарз кифайе" (задължителен за група мюсюлмани), а за тези от ханефитския мезхеб е "сюннет-и муеккеде" (силно препоръчван). А хадисът: "Да се изпълнява намаз в джамиите, от които се разнася призивът на езана е от сюннета на Всевишния“ и показва, че сюннет е намазът следва да бъде изпълняван с джемаата в джамиите. (Муслим, Месджид, 256)
Макар ислямските учени да не са единодушни по въпроса дали петкратният намаз трябва да се изпълнява с джемаат, те са единодушни, че джамиите не трябва да остават без джемаат, че е по-добре намазът да се изпълнява с джемаат, че не е правилно да се напуска безпричинно джемаата. (Куртуби, 1, 348).
Ислямските учени посочват следните причини, които биха попречили на даден мюсюлманин да участва в общия намаз с джемаата;
А) Болни от някои болести и особено от заразни като грип, хрема и др., не бива да вземат участие в общия намаз. Това се отнася също така за хора в напреднала възраст и с физически недостатъци.
Б) Мюсюлмани, които са консумирали миризливи храни. Нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) е повелил: "Този, който е ял лук или чесън, нека да остане далеч от нас (от месджида ни) и да седи в дома си". (Муслим, Месджид; Бухари, Езан).
В) При страх. Този, който се страхува, че когато отиде в месджида, може да пострада тялото или душата му, да се навреди на имуществото му, може да не посещава месджида. 
Г) Неблагоприятни климатични условия като много силен дъжд, кал, свиреп студ, дълбок сняг, силни горещини, непрогледна тъмнина и силен вятър през нощта, са също така извинителни обстоятелства както за петкратния намаз, така и за петъчните молитви.
Д) Интензивни занимания. Хора, които не могат да се откъснат от неотложната и интензивната си работа, могат да не изпълняват намаз с джемаат.
Достойнствата на намаза, изпълнен с джемаат.
Нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) винаги е поощрявал последователите си да изпълняват намаз с джемаат като е повелявал:
"Намазът, който изпълнява човек с джемаата е 25 пъти по-превъзходен от този, който се изпълнява вкъщи или другаде. Това достойнство може да се обясни по следния начин: Ако някой от вас вземе абдест и отиде в джамията специално заради намаза, то за всяка крачка до там му се пише севаб и се заличават греховете му.“
Двама и повече мюсюлмани могат да изпълняват намаз, както с джемаата в джамията, така и на работното или на всяко друго чисто място. Дори при домашни условия намазът, изпълнен с джемаат, е за предпочитане и е по-добър.

Участието на жените в джемаата.
Ако жените изпълняват намаз с джемаат, също печелят награда. В хадисите, които споменахме, когато разяснявахме значението на изпълнението на намаз с джемаат подчертахме, че не се прави разлика между мъжа и жената. Впрочем, по времето на нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) жените също така са посещавали джамиите при петъчните, празничните и петкратния намаз. Съпругата на нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) Хз. Айше (радиаллаху анха) си спомня: "Вярващите жени, облечени и забулени, изпълняваха сутрешния намаз заедно с Пейгамбера ни (салляллаху алейхи уе селлем) в джамията, след което се връщаха по домовете си. Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) бе казал, че това е позволено, тъй като сутрешният намаз се изпълнява в полумрак и те не се разпознаваха." (Муслим, Месджид).
Джамиите са места за просвещение, обучение, опресняване на религиозните познания и социализация. Ето защо посещенията на джамиите от страна на жените за изпълнение на петкратния намаз или най-малкото, за да чуят хутбетата, да участват в различни тържества, допринасят както за религиозната им подготовка, така и за психическото им разтоварване, за сближаването им с останалите жени.
Фактът, че жените заемат последните редици в джамията, не означава, че те са подценявани или смятани за втора категория хора. Единствено, поради всеизвестни причини и по целесъобразност се препоръчва те да застанат най-отзад. Според ханефиите при намаз, който се изпълнява с джемаат, не е прието жена да застане в една редица с мъжете, между двама мъже. В такива случаи намазът на мъжете се проваля.
Отговарящите на изискванията мъже наложително трябва да изпълняват петъчните молитви с джемаат. Ако пожелаят, жените също така могат да вземат участие в петъчните молитви.
За да могат да се изпълнят ежедневните фарз намази с джемаата, е необходимо, освен имам, да има поне още един човек. При това положение той застава вдясно и малко по-назад от имама. Ако присъстващите са двама или повече, тогава застават в права редица зад имама. Не трябва да има никакво препятствие като стена или нещо друго, което би попречило на джемаата да следи движенията на имама. Ако джемаатът чува гласа на имама или го вижда и следва движенията му, то намазът се смята за редовен.
Този, който ще изпълнява длъжността имам, трябва да бъде преди всичко мюсюлманин, разумен, ерген или женен и да знае да чете в приемлива степен Корана. Жените не могат да служат като имами на мъжете. Жена може да служи за имам на жените, но е мекрух.
Източник : https://wardahasan12.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма