Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Харам ли е жена джунуб да готви и пр?

   
Въпросът ми е за това колко скоро след полов акт трябва да се вземе гусул? Чухме, че всяко нещо, което се извърши, докато си джунуб, е харам...



Отговор:


Слава на Аллах!


Няма ограничение във времето, в което жената, която е джунуб, да направи гусул. Трябва да се направи във връзка с молитвите и други действия на служене, където се изисква тахара (чистота). Няма лошо в забавянето на гусул, докато има време до следваща молитва, за да се извърши в състояние на тахара. Препоръчително за мюсюлманина да побърза с взимането на гусул, за да бъде в Сунна състоянието на Тахара и защото ангелите не приближават човек в състояние на джанаба. Пророкът с.а.с. е казал: „Има три неща, които ангелите не доближават: мъртвото тяло на кяфир, мъж, който се е парфюмирал с шафран (защото това е лековато и глупаво поведение и имитира жените – Qayd al-Qadeer, 3/325) и човек, който е джунуб, докато не вземе гусул”.  (Предаден от Абу Дауд, 4180; класифициран като сахих от ал-Албани и Сахих Аби Дауд, 3522).


Ако жената бърза и не е лесно да си вземе гусул от джанаба веднага след половия акт, това не я засяга (т.е. не й влияе лошо) и тя не нааджис. Достатъчно е да вземе ‘уду, за да намали джанаба и така и ангелите ще дойдат близо до нея.


Твърдението на някои хора, че е харам за жената, която е джунуб, да докосва разни неща о да прави определени неща, е бид’а (нововъведение), невярно и лъжливо твърдение, което няма основа в Исляма. Това погрешно вярване се базира на лъжливи и измислени ахадиси, предадени по този повод. Шейх ал-Шухайри, Аллах да се смили над него, е казал: „Сред тези лъжливи идеи, е и тази, че ако жената, която е джунуб, омеси тесто, то ще се развали заради нейната джанаба и това, че барака (благословията)  ще изчезне от всяко нещо, което нейните ръце докоснат.” (Al-Sunan wa’l-Mubtada’aat, стр. 31).


Подобен въпрос е представен във al-Lajnah al-Daa’imah wa’l-Buhooth (5/318 – al-Fataawaa). и това е техния отговор:


Слава на Аллах Единствения, мир и благослов над Пророк Мухаммад, неговото семейство и сподвожниците.


Да, на човек – независимо дали е мъж или жена – който е джунуб, е позволено да докосва предмети, като дрехи, чинии, прибори и пр, преди да е извършил гусул, защото дадения човек не е нааджис и така и нещата, които докосва, не стават нааджис. Това е предадено в сахих хадис, когато Абу Хурайра, Аллах да се смили над него, бил с Пророка с.а.с., после се отделил от него и пак се върнал. Пророкът с.а.с. го попитал: „Къде беше, О Абу Хурайра?” и той отговорил: „Бях джунуб и не исках да седна до теб, докато не стана таахир (чист)”. Пророкът с.а.с. му казал: „СубханаАллах, мюсюлманинът никога не е нааджис”. (Предаден от ал-Бухари, 1/333).


От Аллах е напътствието. Аллах да благослови нашия Пророк Мухаммад, неговото семейство и сподвижниците, да им даде мир.




Islam Q&A, 6533
Шейх Мухаммад Салих ал-Мунаджид


Източник: https://islambulgaria.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма