Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Правила за поведение на мъжете в исляма

Животът на мъжа и жената в семейството можем да оприличим на живота на двама, поели в открито море с лодка. Ако и двамата са заели местата си в лодката, така че да гарантират равновесието, то пътешествието им може да приключи безаварийно. Ако обаче единият от тях не вземе под внимание понятието за равновесие и продължително време се опитва да бъде по-тежката страна, то лодката като нищо може да се обърне и твърде вероятно е да не приключат благополучно пътешествието си.
Ако жената уважава повелите и забраните на мъжа си, проявява почит и разбиране към личността му, и се привърже с вярност към семейното гнездо, то и мъжът би трябвало, според ислямските закони и обичаи, да приеме за свой дълг изпълнението на онези неща, които са добри за съпругата му, да даде своя дан за нейните права. Не може всичко да се очаква само от съпругата и да не се вземат предвид постъпките на мъжа. Това не би допринесло за благополучието на семейството. Защото при такова положение тя ще бъде унижена и потъпкана страна, а мъжът ще бъде господарят и угнетителят. Ето защо Всевишният Аллах в Коран-и Керим повелява: “И жените имат същите права...“ (ел-Бакара, 2: 228) като по този начин създал равновесие на базата на равенството в правата и задълженията на двете страни. Изхождайки от тези принципи в този брой пък ще говорим за правилата за поведение на мъжете в исляма спрямо жените.
Осигуряване поминъка на семейството
Изпълнението на задълженията на съпруга спрямо съпругата му като глава на семейство и спазването на онези неща, които са в неин интерес е най-важното и основно правило в поведението на мъжете според исляма.
Когато приближените сахаби попитали Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем): „Я Расулюллах, какви права имат жените ни над нас?” той отговорил: “Да ги храните от това, което вие ядете; да ги обличате с това, с което вие се обличате.” (Ебу Дауд), с което подчертал, че осигуряването на нуждите на жените от храна и облекло се отнася до задълженията на мъжете.
Учените тълкуватели на Коран-и Керим подчертават, че избягването и отказването на неща, които не се харесват и ще вредят на жените също така влизат в правата на жените. (Табери) В правата на жените се включват така също даването на мехир, осигуряване на препитанието й, да се отнася благоприлично с нея, да не я ощетява като я лишава от забраните и заповедите си. Съпругът ще изпълни преди всичко тези си задължения, след което ще разнообрази живота в семейството като с действията и постъпките си ще спечели приятелството и благоразположението на жена си.
Благоприлично отношение
Няма съмнение, че без любов не е възможно нормалното продължение на съпружеския живот. При най-малко сътресение такова семейство може да се срути като стена, зазидана без свързващ цимент. Ето защо, за да просъществува любовта като основа на семейния живот мъжът и жената трябва да придават голямо значение на този въпрос и заедно да търсят пътищата за взаимната обич. В това отношение по-голяма е ролята на мъжа. Затова Аллах Теаля им повелява: “С жените се отнасяйте по начин, който разума приема за нормално и шериата одобрява като прекрасно.“ (Несефи). По отношение на леглото и прехраната бъдете справедливи и милостиви, а в приказките и разговорите си сладкодумни и засмени. (Ел-малълъ)
Хз. Омер, който е казвал, че семейните гнезда са изградени единствено и само на основата на обичта (Куртуби) е предупредил онези съпрузи, които се оплакват от жените си и им препоръчал да търсят пътища и начини за обич. Така както жените се стараят да ни се показват красиви като се украсяват, така и ние трябва да се украсяваме и да им се показваме прекрасни. Защото трябва докрай да изпълняваме задълженията си към тях и да изискваме същото от тях.
Хз. Омер, който винаги е бил строг и справедлив в повелите си, суров и силен в живота, е заявявал че “мъжът трябва да бъде при жена си като дете като постъпва с леснина, интимност и нежност при нея. Нека в обществото той да си бъде мъж.“ С тези думи те са искали да подчертаят, че не бива всякога да бъдат сериозни и строги спрямо жените, дори напротив, понякога с детски постъпки да се опитват да спечелят предразположенията им.
Имам Газали от своя страна подчертава, че “щом като това ще ги задоволи, трябва да изпълним трудностите, които ще ни създадат, да участваме в шегите и игрите им. Защото Аллаховият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем0 прави същото, шегува се с жените си, от време навреме слиза на тяхното равнище и ги предразполага. Дори съществува предание, че се състезавал с Хз. Айше (радиаллаху анха), понякога я надминавал, понякога пък тя го надминавала (Газали). Заедно с това лично Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) има някои препоръки по този въпрос и е повелявал, че „игрите, които се играят със съпругата са правилни” като казвал още: “Ако не намерите нещо, с което да ги зарадвате, споделете леглото с жените си.” (Муслим). Свещеният хадис, който гласи: “Най-добрият сред вас е онзи, който се отнася най-добре с жена си.” (Ибн Мадже).
Толерантност
Като всеки човек не е възможно жените да са съвършени във всяко отношение. И те като всички хора могат да имат някои особености и черти, които да не ни харесват. Съзнателен дълг на съпруга като глава на семейство е да извинява онези нейни постъпки, които не граничат с прелюбодеяние.” (Куртуби) Аллах Теаля по този въпрос повелява следното: “Ако не сте ги харесали, възможно е Аллах да е вложил в това много повече добрини.” (ен-Ниса, 4: 19). Например, Той може да ви възнагради с едно добро дете от нея и да има и други страни, които да ви допаднат. Имайте предвид и тези неща. Затова не се палете изведнъж и да създавате неприятности. Особено ако тя притежава недостатъци, които могат да се извинят (Ебус-Сууд). Не е необходимо веднага да ги натяквате, а се правете, че не ги забелязвате. Това са все съвети на Аллах Теаля.
Има жени, които са рядко талантливи. Дори най-малките добрини на съпрузите си посрещат с благодарност. А има и други, на които и целия свят да им предложиш заради нищо и никаква обида биха забравили всичките добрини и да заявят: “Не видях нищо добро от теб!” (Бухари). Тази черта която общо взето се среща повече у жените, трябва много добре да се преценява от мъжете и да не им се забелязва, тъй като не е възможно да ги превъзпитаме всецяло и да ги превърнем в същества без недостатъци, но така също е възможно ако прекалим, да ги обидим. По този повод Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) е повелил: “Жената е сътворена от ребро. Ако се опиташ да изправиш, можеш да я счупиш; ако пък я оставиш така както си е, можеш да се възползваш от нея, въпреки че е крива.” (Муслим). С този свещен хадис той е обърнал вниманието на мъжете именно върху тази тяхна особеност и ги посъветвал да бъдат толерантни.
Да не се подиграва с жена си
Хората биват различни по рождение. Ето защо не е правилно от всички да очакваме да проявяват еднаква зрялост и разбиране. Както всред обществото така и в семейството може да се сблъскваме с неуместни и ненормални постъпки. И в жените, и в мъжете могат да се срещнат еднакви недостатъци. Затова в никакъв случай не е редно като се имат пред вид отделни прояви на мъжа или на жената те да се подиграват помежду си.
Не бъдете подозрителни
Една от най-важните теми, при които трябва да проявява най-голямо внимание мъжът е да не показва съмнения и подозрения при щяло и не щяло, когато трябва и не трябва. Особено като се имат пред вид умелите действия на сатаната при тези обстоятелства, които могат да подтикнат човека към скрито преследване на жена си, Аллах Теаля повелява: “О, вярващи, много странете от подозрението! Понякога подозрението е грях. И не се дебнете и не се злословете един за друг.“ (ел-Худжурат, 49: 12). По такъв начин Аллах Теаля предупредил вярващите и им забранил да проявяват неуместни съмнения и дебнения.
Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) от своя страна повелява: “Нека съпругът да не угнетява съпругата заради някакви съмнения, да не контролира потайно съпругата си.” (Муслим), с което предупреждава съпруга, за да не стане причина за неразбирателство в семейството. Честото повтаряне на тези съмнения и преследвания ще наведат и жената на тази мисъл, поради което и тя ще проявява недоверие и съмнения. Следователно взаимното недоверие ще премахне разбирателството, а може да наруши и взаимната обич и уважение.
Поради тези причини Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) забранява както подобни безпочвени съмнения, но така също и жената да се показва в неприятен за гледане вид на мъжа си. Това естествено се отнася и за мъжете. Затова съветва дори кога мъжете да се връщат от дълъг поход и повелява: “Ако някой от вас дълго време се откъснал от семейството си, на връщане да внимава да не идва нощно време в дома си.” (Муслим). С този си съвет пък иска да подчертае, че мъжът и жената трябва да внимават дори за най-дребните неща, които биха нарушили обичта и уважението в семейството.
Източник: https://wardahasan203.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма