Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Писмо на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) до лъжепророка Мусейлеме


През седмата година от преселението в Медина Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) разпратил писма за оповестяване на религията и за призоваване към нея до най-големите държави по света начело с Византия. Инициативата на пейгамбера даде своите плодове и хората на множества започнаха да встъпват в Исляма. Измежду дошлите в Медина с това намерение от рода Бени Ханифе имало един на име Мусейлиме. След като този човек, между другото с добро възпитание, видял състоянието на мюсюлманите, от завист не издържал и сам той се обявил за пророк, като поискал хората му вместо да последват Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) да следват самия него.
С помощта на някои лицемери претенцията на Мусейлиме намерила подкрепа и предизвикала много хора от рода Бени Ханифе да се откажат от религията си. Впоследствие лъжепророка Мусейлиме отишъл по-надалеч, като изпратил следното писмо до Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем):
„От пратеника на Аллах Мусейлиме, до пратеника на Аллах Мухаммед. Поздрав за теб. Заедно с теб аз съм съдружник в пророческата мисия. Половината от света е за нас, а другата половина за рода Курайш. Курайш обаче са род, който преминава границите си."
Когато Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) прочел тези редове, той се обърнал към пратениците на Мусейлиме: „Ако не съществува правило пратениците да не бъдат убивани, щеше да ви убия." След това издиктувал на Убей бин Кааб следното писмо до Мусейлиме.
(Последният ред от писмото не се чете)
„В името на Аллах Всемилостивия, Милосърдния:
От Пратеника на Аллах Мухаммед, до лъжепророка Мусейлеме. Поздрав за онези, които следват Правия път. Знай, земята принадлежи на Аллах. Той я благоволява за онези от Своите раби за които Той пожелае. Добрият край е за онези, които са боязливи към Аллах. Ако ти и тези, които се намират с теб се покаете, Аллах ще ви приеме покаянието."

КРАЯТ НА МУСЕЙЛИМЕ:
Уахши, който по време на битката при Ухуд убил Хамза (радиаллаху анху), впоследствие става мюсюлманин. По времето на хадифатството на Абу Бакр (радиаллаху анху) той участва във войска под командването на Халид бин Уелид, която влязла в сражение с воините на Мусейлиме. С копието с което убил Хамза (радиаллаху анху) Уахши убил Мусейлиме, като се обърнал към Аллах за прошка с молбата това да бъде откуп за Хамза (радиаллаху анху)).

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма