Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Мухаммед, последният Пророк

Вярата на мюсюлманите,че Мухаммед е последният Пророк на Аллах,неправилно е била разбирана от много хора и следователно има нужда от разяснение.Това вярване в никакъв случай не означава,че Аллах е затворил Своята врата на милосърдието или е оттеглил Своето напътствие.То не налага ограничение в издигането на велики религиозни личности,нито изключва появата на велики набожни мъже,нито означава,че Аллах е отредил арабите,измежду които Мухаммед е избран,да стоят над другите.
Аллах не е пристрастен към никоя раса,възраст или поколение и Неговата врата на милосърдието е винаги отворена и достъпна за тези,които Го търсят. Той говори на човека по един от следните три начина:
1) с откровение,което се появява под формата на мисли или идеи,положени от Аллах в сърцата и умовете на набожните хора;
2) под завоалирана форма,проявяваща се като гледки или видения,когато съответният получател спи или е в състояние на транс;
(3) чрез небесния посредник Джибрил,чрез когото Аллах изпраща своите слова:
С хората Аллах говори само чрез откровение или зад преграда, или[като] проводи пратеник и му разкрива по Своя воля каквото пожелае. Той е всевишен,премъдър.  [42 :51]
Тази последна форма е най-великата и чрез нея Коранът е бил низпослан на Мухаммед. Тя е предназначена единствено за пророците, сред които Мухаммед е последният. Като го е избрал да бъде последен пратеник, Аллах не е изоставил хората,нито ги е лишил от възможността да търсят Аллах или да останат на Неговия път.
Напротив, с избирането на Мухаммед за последен пратеник и с низпославането на Корана като последна божествена книга, Аллах оставя постоянен посредник между Него и човека, и оставя лъч от напътствие и светлина.
Освен тези общи разсъждения има други, по-конкретни и точни, които обясняват защо Мухаммед е бил последният от пратениците на Аллах. От тях можем да споменем следните:
Коранът отбелязва с конкретни, ясни думи, че Мухаммед е бил изпратен за човечеството от Аллах, Комуто принадлежи всичко на небесата и на земята [7: 158]:
“Ние те изпратихме само като милост за световете”  33:40
Коранът е славата на Аллах, а всичко, което е от Аллах, е истина, към която се придържа всеки мюсюлманин и върху която трябва да размишлява всеки човек.
Посланието на Мухаммед не е било просто национално възраждане или расов монопол на една или друга раса, нито е било временно освобождаване от ограниченията и несправедливостта. Също така, то не е било рязка промяна или отклонение от хода на историята.
Посланието на Мухаммед е било и е универсална,всеобща благодат,наследство,в което участват много общности и вечно духовно послание.То е развитие и продължение на предходните послания и добро обобщение на всичко, което е низпослано от Аллах преди. То е послание, което не признава граници на пол,възраст,цвят или регионални черти. Насочено е към човека във всички времена, а той се нуждае именно от това. На тази основа мюсюлманите вярват, че Мухаммед е последен пророк,защото Коранът свидетелства за това и защото посланието на Мухаммед е
... книга, в която няма съмнение. [ 2: 2
“Алиф, Лам, Ра. Книга, която низпослахме на теб, за да изведеш
хората от тъмнините към светлината, с позволението на техния Господ, към
пътя на Всемогъщия, Всеславния.  [14:1
Самият Мухаммед е казал, че е последният Пророк на Аллах. Никой не може да оспорва истината на това изказване. В живота си Мухаммед е бил известен като всеправдив, честен и скромен човек. Не само мюсюлманите, но и най-упоритите му противници не подлагали на съмнение неговата честност и правдивост. Неговият характер, неговите духовни постижения и велики реформи са без прецедент в цялата човешка история. Човечеството ще гледа на него така, докато историята не създаде равностоен на Мухаммед. Той е казал, че е последният Пророк, защото това е истината от Аллах, а не защото е искал лична слава или е търсел лични придобивки. Победата не го опорочила, триумфът не отслабил прекрасните му качества и властта не извратила неговия характер. Той бил неподкупен, последователен и недостъпен за изкушението да получи лична придобивка или слава. Неговите думи излъчват ослепителна светлина на мъдрост и истина.
Мухаммед бил единственият Пророк,който изпълнил своето послание и завършил дейността си приживе.Преди той да умре,Коранът казал,че религията на Аллах била изградена,благодатта на Аллах към вярващите завършена,и истината на откровението защитена и сигурно запазена и занапред:
Днес изградих за вас вашата религия и изпълних Своята благодат към вас, и одобрих Исляма за ваша религия.   [5 :3]
Когато той умрял,Ислямът бил завършен и общността на вярващите мюсюлмани била добре изградена.Коранът е записан изцяло в оригиналната му версия,още докато Мухаммед бил жив. Всичко това означава,че религията на Аллах е приложена от Мухаммед както на теория,така и на практика,и че Владението на Аллах е било установено тук на земята.Владението на Аллах не е недостижим идеал и не е свързано само с Отвъдното,а засяга и настоящето.То е съществувало и процъфтявало в епохата на Мухаммед и може да съществува и процъфтява във всяка епоха, ако има искрени вярващи и хора на вярата.Това е доказано от Мухаммед и от неговите постижения.
Така,ако един човек е бил предопределен да стане връх на пророчеството,кой друг би могъл да е той освен Мухаммед? И ако някоя книга е била предназначена да изпълни Откровенията, може ли тя да е друга освен Корана? Фактическото прилагане на посланието на Аллах на земята и автентичното записване на целия Коран приживе на Мухаммед не трябва да оставят никакво съмнение в това, че той е последният Пророк.
Повелята на Аллах,че Мухаммед е последният Пророк се базира на оригиналната и
чиста автентичност на Корана,на убедителните и уникални постижения на Мухаммед,
на универсалността на Исляма и на приложимостта на кораничното учение към всяка
ситуация, всяка епоха и всеки човек.Ислямът е религия,която преминава границите и
прониква далеч зад всички бариери на раса,цвят,възраст,богатство и престиж. Това е
религията, която гарантира на хората, на всички хора,равенство и братство,свобода и
достойнство,мир и чест,напътствие и спасение.Това е чистата есенция на религията
на Аллах и вид подкрепа, която Той винаги е оказвал на човека от началото на историята. С Мухаммед и Корана е настъпила кулминацията на религиозната еволюция. Това е само началото на нов подход, тържествено откритие на една ера, в която човекът напълно е подсигурен с Божественото напътствие и с практически примери, от които има нужда. Това Божествено напътствие се съдържа в Корана, най-автентичното и неизменно откровение на Аллах, а тези практически примери се откриват в личността на Мухаммед. Ако предстои да има нов пророк или нова книга,какво би могло да добави това към качеството на пророчеството или към истината на Корана? Ако целта му е да запази словото на Аллах или да защити истината на Откровението, това е направено чрез Корана. Или ако целта му е да докаже,че Законът на Аллах може да бъде изпълнен в историята, или че Владението на Аллах може да бъде установено на земята,всичко товаа е било доказано от Мухаммед. И ако целта е да насочва човека към Аллах и към правия път в живота,това е добре утвърдено от Корана и от Мухаммед. Човек не се нуждае повече от ново откровение или от нови пророци. Това,от което най-много се нуждае,е да се пробуди,да разтвори своето съзнание и да пречисти своето сърце. Сега той има нужда да се възползва повече от съществуващите Откровения,да се възползва от съществуващите нови източници и да черпи от неизчерпаемите съкровища на Исляма,които са обединили,запазили и усъвършенствували чистотата на предишните откровения.
Всевишния Аллах е решил Мухаммед да бъде последният Пророк и така е станало.
Никой пророк преди Мухаммед не е извършил или направил толкова,колкото е извършил той. Както и никой след него от претендентите за пророчество не е направил нещо сравнимо с това,което той е направил. 
Това Божествено решение е изпреварило великите исторически събития,които са последвали. Той известил добрите новини за човека,че ще навлезе в нов етап на интелектуална зрялост и духовни висини,че отсега нататък може да живее без нови пророци или нови откровения,да бъде свободен с помощта на богатото наследство на пророчеството и на откровенията на Мухаммед,и на неговите предшественици. 
Това решение изпреварило факта,че културите,расите и религиите в света ще стават все по-близки,и че човечеството може да живее добре с една универсална религия,в която Аллах заема Своето заслужено място и човек осъзнава своята същност. Това било тържествено свидетелство за великата роля, която напредналото знание и сериозните интелектуални постижения ще имат за насочването на човека към Аллах.
 Вярно е,че човек може да съчетае напредналото си знание и добрия си интелектуален потенциал с духовните и моралните учения на Корана и тогава той не може да не признае съществуването на Аллах и да не се съобразява със Закона на Аллах.
Историческата сцена на пророчеството завършила с Мухаммед,за да докаже,че човек по собствена инициатива може да съзрее,да даде на знанието възможност да изпълни правилно своята задача и да изследва обширната вселена,сътворена от Аллах,и да даде на ума възможност да размисли и наблюдава. 
Същността на посланието на Мухаммед е такава,че то е адресирано до всички хора и насочено към всички поколения. 
Мухаммед не е бил просто един лидер или освободител на нация.
 Той е бил,и още е,сред великите личности в историята,най-добрият образец за човек,който търси Аллах. 
У него всеки може да открие нещо, от което да се поучи и прекрасни примери на добрина и благочестие. 
Всяко поколение може да открие своята изгубена надежда.


About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма