Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Човек, умрял джунуб

   

Слава на Аллах!

Първо:
Ако човек умре в състояние на джанаба, това не означава, че е бил слаб в изпълнението на религиозните си задължения или е имал лош край, ако е бил джунуб по основателни причиним като например сексуален акт със съпругата си или е имал някакъв еротичен сън.
Ханзала, Аллах да е доволен от него, е бил застигнат от мъченическа смърт, докато е бил джунуб и ангелите са го измили. Неговата история е добре позната и е предадена от Ибн Исхак и други, като ал-Хафиз Ибн Хаджар във Фатх ал-Бари.
Ал-Табарани предава от Ибн ‘Аббас, Аллах да е доволен от него, че Хамза, Аллах да е доволен от него, е бил убит като мъченик, докато е бил джунуб. Ибн Хаджар е казал: „Няма нищо нередно в иснада (на хадиса)”.

Второ:
Ако човек умре в състояние на джанаба или пък жена, докато е в цикъл, на него или на нея е достатъчен само един гусул (къпане на покойник). Гусул на починалия също е достатъчен за гусул от джанаба или цикъл.
Това е така, защото има две причини за гусул по едно и също време: джанаба или месечен цикъл, и смърт. Така един гусул е достатъчен за двете, както ако има повече от една причина за ‘уду – изпускане на газове или малка нужда, дълбок сън – тогава едно взимане на ‘уду е достатъчно за всички тях.

Виж: Kashshaaf al-Qinaa’ (2/87). 

Ал-Науауи, Аллах да е доволен от него, е казал в ал-Мажму’ (5/123): Гледната ни точка ако човек, който е джунуб или  месечен цикъл, умре, трябва да му се направи един гусул. Това е гледната точка на всички учени, с изключение на ал-Хасан ал-Басри, който казва: „Трябва да му напрявят два гусула”. Ибн Мунзир е казал: „Никой друг не твърди това”. Край на цитата.
А Аллах знае най-добре!

Islam Q&A, 97098


Източник: https://islambulgaria.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма