Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Покланянето в Суджуд


Абдулхалим Хуфадже, Аллах да се смили над него, разказва как един германец бил удивен когато видял мюсюлманин да извършва суджуд. Той го изчакал да приключи намаза и приближавайки се до него попитал какъв е смисълът на преклонението в суджуд. Мюсюлманинът му обяснил смисъла на намаза, мъдростите, заложени в него и въздействието му върху човека. След като изслушал тези обяснения в удивление и обърканост германецът обяснил на мюсюлманина, че е открил нещо, което проучва от две години. Своето изумление германецът описал така: Той изживявал душевно неразположение и винаги се чувствал потиснат. Успокоение той намирал единствено когато поставял чело на пода. Впоследствие, когато видял този мюсюлманин да извършва намаз разкрил тайната на успокоението, което изпитвал.
Мюсюлманинът завел германеца в Ислямския Център в Мюнхен и служители там му разяснили Исляма. След това посещение германецът приел единобожието и встъпил в Исляма. Причина за встъпването му в Исляма станало преклонението в суджуд.

Какво всъщност представлява суджуд? Какво въздействие има? Какви са спецификите на извършващите суджуд? Що за преклонение представлява извършването на суджуд, който отделя човека от земната повърхност и го извисява към небесата, към високи степени и истини на отвъдното?

Значението на суджуд:
„И когато рекохме: „Влезте в това селище и яжте оттам в доволство, където пожелаете! И влезте през вратата, кланяйки се в суджуд и кажете: „Опрощение!". Ние ще ви извиним прегрешенията и ще надбавим за благодетелните."
Относно този айет, свеждайки от Ибни Аббас, имам Табери казва, че им е позволено да влезнат покланяйки се.
Табери е казал: Суджуд означава да се поклониш с почит пред онзи, пред когото се покланяш. Всеки, който се покланя с уважение пред нещо, извършва суджуд, Това е причината Ибни Аббас да тълкува кланяйки се в суджуд, покланяйки се. Ако извършващия поклон суджуд се покланя повече, то и покланящия се прави поклон. Относно знамения 21, 22 на сура Иншикак:
„И когато им се чете Коранът, не свеждат чела до земята в суджуд? Да, онези, които не вярват, отричат." (84: 21,22)
Мухаммед ас-Саууаф казва: суджуд, това е преносният смисъл на покланянето и чувството на смирение и има много близка връзка със Свещения Коран. Това, което се възнамерява със суджуд е намаза. Споменаването му наред с вярата, сочи каква голяма стойност и важност има и какво е мястото му в Исляма. Той е подпората на Исляма и негова здрава основа. „Онзи, който отслужва намаза, той изгражда религията си, а който го изостави, той е съборил религията си."(Хадис)
Стойността на суджуд произхожда от тези велики значения. Прекланянето, почитането, чувството на смирение, изразяването на безсилието – всичко това са поведения, показващи, че човекът е раб. Поклона суджуд, който изразява рабството, представлява един важен ритуал, защото той е крайната граница на покланянето. Няма друг поклон, който да е отвъд границата на челото и носа на пода. Покланянето в суджуд, който се определя от поставяне на пода на челото, носа, колената, представлява най-съвършената форма на изразяване на безсилие, пред който се извършва. Ето защо поклон не заслужава никой друг и нищо друго, освен Аллах, Господа на световете. Покланянето пред друг, освен пред Него е напразно.
Източник : https://wardahasan12.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма