Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Женитбата е необходимост за човешката природа

Женитбата съществува от появата на човешкия род на земята и във всички общности, които историята е регистрирала, семейната институция винаги е държала короната на първенството. Това показва, че създаването на семейство и съвместният живот на мъжа и жената са породени от нуждата на човешката природа. Чрез женитбата двата пола се допълват взаимно. Свързват се две тела, две сърца, две души или по-скоро две личности.
Женитбата е един физически, духовен и социален съюз, който слива в едно мъжа и жената далеч отвъд удоволствията на ежедневието, начертава за двамата една обща съдба, събужда в тях еднакви чувства в момент на болка и на щастие и създава връзка на кръвно родство с бъдещите поколения.

Семейната институция е нещо наложително
Някои личности, и идеологии, особено в нашата епоха са предприели война срещу семейната институция, създавана чрез женитба. Стремили са се да покажат, че може да се живее и без семейство, например опитите за живот в кибуци в Израел или комуните в комунистическите страни. Но крайният резултат е било разочарованието. От една страна хората са били нещастни, а от друга са се породили проблеми във възпитанието и отглеждането на децата. По такъв начин е станало ясно, че единствено в семейната среда и атмосфера, създадена от майката и бащата, може да се осъществи едно здравословно развитие.
Английският антрополог Джон Д. Ъруин, който провел широкообхватно изследване на осемдесет цивилизации от последните четири хиляди години, е наблюдавал факта, че при всяка една цивилизация, с разпада на семейството е започвал упадъкът и на самата цивилизация, и че разрухата на един народ е свързана с разрухата в семейството. В повечето случаи, в този период от време, когато семейството като отделна единица се е оказвало разрушено, това е било гибелен край и за самата цивилизация.
Мъжът, според изследванията на Ъруин, изразходва своята енергия в страсти и желания. Когато обаче се ожени, работи с пот на челото, за да построи дом, стреми се да направи най-доброто капиталовложение, за бъдещето. Егоистичните му инстинкти са овладени, сексуалните му желания са обуздани. Открил е чувството на гордост от това, че съпругата и децата му се нуждаят от него.
Ако едно общество е построено върху здрави нравствени ценности, тогава този народ е духовно и физически здрав. Живее в стабилност. Силата и солидарността са приносът на женитбата към цивилизацията. Но ако липсва семейната обвързаност, разрухата е неизбежна. Ако съпрузите не изразходват енергията, която притежават за опазване на своите семейни огнища, очаква се като последица наркоманията, алкохолизмът, прелюбодеянието и проституцията, проблемите в работата и свръхагресивното поведение да доведат културата до деградация.

Защо семейството е като институция?
Макар че напоследък настъпиха промени в службата на семейството, то винаги е имало и ще има тези четири основни функции:
Удовлетворяване на сексуалните желания: с цел да се осигури спокойствие в обществото се прилагат различни ограничения на сексуалното поведение, сред тях са и нормите на женитбата. Но сексуалните нужди не са единствената цел на женитбата.
Осигуряване на икономическо сътрудничество във всички познати човешки общности е съществувало разпределение на труда и сътрудничество според пола. Обикновено на мъжете, заради физическата им сила, е .била давана по-тежка и непосилна работа (лов, обработка на метали, рязане на дърва и др.). Тъй като раждането на деца е основната им функция, наред с това подходяща за жените била считана преди всичко леката работа като домакинстване, готвене, отглеждане на децата, тъкане на платове, обработка на земята с мотика и др. Накратко, приносът на мъжа и жената към семейството взаимно се допълват.

Осигуряване на среда за възпроизводство и създаване на поколение.
Отглеждане, възпитание на детето и грижи за него (социализация). В тази връзка членовете на семейството изпълняват задълженията, които им се полага и внасят своя принос в сплотеността на семейството.

Ползата от женитбата
Наред с това, че удовлетворява редица наши нужди, женитбата има и огромни предимства. Накратко, да ги изброим:
Внася се ред и порядък в живота на човека. Уреждат се храненето, отоплението, облеклото и жилището му.
В топлата атмосфера на семейството самотата, която заплашва душевното му здраве и скуката изчезват. Женитбата дава повече сигурност, отколкото животът на самотния човек.
Изпитват се най-прекрасните чувства обвързани с това, да бъдеш майка и баща.
Жените, получават икономическа сигурност и удовлетворение на нуждите си.
В сравнение с несемейните хора, сред семейните се срещат по- малко случаи на самоубийства, душевни кризи, психични заболявания, тъй като от една страна женитбата натоварва човека със социални задължения и отговорности, а едновременно с това му осигурява социален респект и защита.
За разлика от несемейните хора, в семействата се наблюдават по-малко проблеми като прахосничество, хазарт, алкохол и склонност към подобни пагубни навици, както и скука, усещане за празнота, липса на цел в живота, пилеене на време, конфликтност с хората, избухливост.
Една от най-съществените ползи, които произтичат от женитбата, е това, че от физическо, нравствено и емоционално естество тя е най-доброто разрешение, което съществува, за задоволяване на сексуалните потребности.
Чрез женитбата се осигурява психологическо и емоционално единение. Взаимоотношенията между всички членове на семейството и най-вече между мъжа и жената не се основават на принципа на материалната изгода. Става дума за една духовна връзка, която поражда и поддържа любовта, ласката, състраданието, нежността, взаимното доверие, пожертвователността, утехата и готовността да се окаже помощ. Тази връзка е най-доброто проявление на човешката природа. Духовният потенциал на мъжа и жената се осъществяват единствено в рамките на семейната институция и благодарение на това вътре в семейството и в света, който го заобикаля, разцъфват добротата и добродетелта. В семейното съдружие всеки един от двамата съпрузи определени някои непрекъснато нарастващи отговорности. Когато към семейството се прибавят и децата, ценности като обич, ласка и самопожертвователност се превръщат в реалност и функционират като постоянни човешки качества.
Другата полза от женитбата, е чувството за сигурност, породено от присъствието на любимия човек, който ни вдъхва вяра и смелост, с когото се смеем от сърце и се променяме, който сме убедени, че ни принадлежи, при това единствено на нас. Целта на женитбата е не да ограничава съпрузите, а да направи от тях едно цяло, да доведе до възможно най-високата степен на развитие, взаимната подкрепа, обич и поощрение.
Свещеният Коран казва така за женитбата и семейството:
„И от Неговите знамения е, че сътвори за вас съпруги от самите вас, за да намерите спокойствие при тях, и стори помежду ви любов и милост. В това има знамения за хора мислещи." (30:21)
Семейството е наистина основата на човешкото общество и винаги ще продължава да съществува.
Източник: https://wardahasan203.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма