Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Прелюбодеянието – най-големия враг на семейството

Ислямът е поощрил женитбата и е приел за служение (ибадет) законната връзка между съпрузите, а прелюбодеянието е обявил за най-мерзкото деяние и строго е предупредил вярващите да се пазят от него.
И не пристъпвайте към прелюбодеянието! То е непристойност и е злочест път.
Свещен Коран, сура Исра: 32
С употребата на израза: „Не пристъпвайте към прелюбодеянието!" вместо „He прелюбодействайте!", в Свещения цитат Аллах Теаля е обърнал внимание на един болезнено чувствителен въпрос. Забранява се не само прелюбодеянието, но и средствата, които тласкат към него. Озове ли се човек в среда на поквара и разврат, силата на волята отслабва под натиска на похотта и предпазването става изключително трудно. Аллах Теаля, който познава тази слабост на човека, насочва към премахване на причините, които подтикват към порока.
Прелюбодеянието е неуважение и престъпване спрямо личността на човека, който е най-ценното творение на Аллах, т.е. най-превъзходното измежду творенията. То е проваляне самоличността и благородството на възвишеното създание – човек, комуто се прекланят дори меляикетата. Най-голямото престъпление, което може да се извърши срещу човешката личност, е да се разкъсат брънките на брачната верига на човека, просъществувала от Адем (алейхис селям) до наши дни, и тя да бъде принизена. Начело на злините, довели до рухването на семейството и деградацията на обществото, стои прелюбодеянието. Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) е казал: „Ако в едно общество се появят прелюбодеянието и лихвата, това значи, че то се е обрекло на наказанието на Аллах.” (Мунзири. Ат-Таргиб уа’т – Тархиб 3/278, Бейрут 1986)
Едно от най-важните качества на вярващите е да пазят целомъдрието си и да не посягат към прелюбодеянието.
Пророкът (салляллаху алейхи уе селлем) е повелил така: „Прелюбодеецът, когато е вярващ, не прелюбодейства. Крадецът, когато е вярващ, не краде и човекът, когато е вярващ, не пие." (Таджрид-и сарих: Хадис № 1889)
Докато не счита за позволени тези грозни деяния, човекът остава във вярата, но на един зрял вярващ изобщо не подхождат низки постъпки като прелюбодеяние, кражба и пиянство.
Както отбелязахме вече, най-големият враг на семейството и обществения порядък е прелюбодеянието. Аллах Теаля е създал жената и мъжа по природа така, че да изпитват интерес един към друг и за да пресече това взаимно влечение, е поставил брака като условие, строго е забранил извънбрачните връзки. Женитбата е отличителен белег, характерен за хората. А може би и най-съществената особеност, която ги разграничава от другите живи създания, тъй като в отношенията между животните липсва явлението брак.
За да не се разрушава, семейната институция , която е опора на обществото, и за да се възпитават здрави и целомъдрени поколения, трябва много здраво да се отстоява брачната връзка и твърдо да се избягват постъпки, които биха я прекъснали или отслабили. В противен случай обществото ще се превърне в животинско стадо, в което липсват чест, благоприличие, срам и семейни връзки.
Ужасните вреди, които нанася прелюбодеянието.
Като отбелязва вредата от прелюбодеянието тук на земята и в отвъдния свят, Пророкът (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:
„О, хора! Пазете се от прелюбодеянието, защото то носи шест вреди; три от тях ще се проявят на земята и три в Съдния ден. На земята то води до:
1. обезценяване на човека;
2. бедност;
3. съкращаване на живота.
В Сетния дом то:
1. става причина за гнева на Аллах;
2. затруднява равносметката;
3. обрича на страдания в джехеннема.

(Куртуби Тафсир 12/167)
Тези общо шест вреди опропастяват материалния и нравствения живот на човека.
Както бе отбелязано и в хадиса, прелюбодеянието действително уронва авторитета на човека. Хора, които завиждат на честта и достойнството на другите, не са обичани. На тях не им поверяват нищо. На враговете на честта се гледа като на диви зверове. Такива хора опетняват своята чест и името на семейството си.
Прелюбодеянието наистина води до бедност. Става причина за пропиляване по най-долен начин на богатства, спечелени с неимоверен труд, и за появата на безброй блудници, които се препитават, продавайки достойнството си. Размерът на парите, които се влагат в проституцията, която особено в наши дни се превърна в сектор и индустрия с небивал мащаб, може да се измери с трилиони. А уж бяха премахнати робството и наложничеството на земята. Но в наши дни модерните пазари за робини на търговците на жени изглеждат по-оживени от средновековните тържища. Богатството, което се влива в този сектор, предизвиква обедняването на другите отрасли.
Прелюбодеянието скъсява живота. Основната причина за болестта СПИН, призната за чумата на века, са незаконните връзки. Прелюбодеянието, което води след себе си зараза от сифилис, трипер и още редица болести, за които не подозираме, руши както нравствения мир, така и тялото. В забраната, която Аллах въвежда, се съдържат твърде множество мъдрости. Както е отбелязал известният психиатър Мазхар Осман, повечето от проститутките са душевноболни. Животът в разврат поражда лудост. Нощното безсъние, понасянето на бурен сладострастен живот, пряко волята, страхът и ревността, пиянството, сифилисът и т.н. износват човека духовно и физически.
Повечето от проститутките са глупави или най-малко с ограничен умствен багаж. Заради глупостта им сводникът или сводницата може много лесно да ги подмамят да проституират, а те я осъзнаят, я не осъзнаят мръсотията на пропастта, в която са пропаднали. Така отчаяно мятайки се в тресавището на проституцията, те постепенно ще потъват в поквара и ще се погубват.
Почти всички проститутки са психопатки, сиреч полуневменяеми, психически лабилни. Жената с безупречен морал, която е благородна и непорочна според нашите разбирания, никога няма да пропадне в блатото на проституцията независимо от трудностите на живота. Няма да жертва за украшения и наслади скъпоценното си целомъдрие и високото женско достойнство. Няма да се подхлъзне в мръсотията. (Мазхар Осман, Табабат-и Рукия 1/274,-776. Резюме)
В наши дни, когато на разпътния живот приписват блясък и представят проститутките за звезди, твърде много окаяни грешници, които се подлъгват по фалшивия рай на лъжемесиянския ред на Даджджал, забелязват, че са се изтърколили в един наистина ужасен пъкъл едва когато е прекалено късно.
Що се отнася до пораженията, които нанася прелюбодеянието в отвъдния свят, те са по-страшни. Най-голямата загуба за вярващия е да изгуби благословията на Аллах. Аллах Теаля не е благосклонен към прелюбодейците. Да опропастиш вечния живот заради един миг земно удоволствие, е неразумно. Не се доближава медът, колкото и да е сладък, ако се знае, че вътре в него има отрова. Но колко жалко е, че човечеството не може да упражнява волята си срещу примамливостта на забранените неща и попада в клопката на човешките си страсти и на шейтана.
Източник: https://wardahasan203.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма