Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Превеликият Аллах е дарил хората с много блага

Превеликият Аллах е дарил хората с много блага, но те малко се замислят за това, дори са непризнателни.

Когато един човек отишъл при Мухаммед (с.а.с.) за съвет, той му дал следното наставление:

„Използвай пет неща преди да са дошли другите пет:

Използвай младостта си преди да е дошла старостта,

Здравето си, преди да е дошла болестта,

... Богатството си, преди да е дошла бедността,

Свободното време, преди да си станал зает

И живота си преди да е дошла смъртта!”



В този достоверен хадис, Расулюллах (с.а.с.) ни напомня за петте блага, дадени на всеки човек, за определено време на този преходен свят. Аллах ги е дарил на хората, и идва време когато си ги взема /отнема ги/. Спечелил е този, който се е възползвал от тях, преди да са му отнети. Първото нещо, за което Мухаммед (с.а.с.) споменава е младостта. Той ни наставлява да я използваме разумно и правилно, преди тя да си замине от нас.

Мухаммед (с.а.с.) споменава първо младостта, защото тя е най-важният етап от живота на човека. Тогава той може всичко – да учи, да работи, да печели. И истински спечелил е този, които печели както за този свят, така и за Ахирета, защото спечеленото на този свят ще изчезне.

На млади години, както се печелят много пари, така се печели и много севаб /награда/, защото намаза за младия човек е като луната, а на възрастния – като звезда. Също така наградата на Съдния ден няма да е еднаква. Този, който е използвал младежките си години, и е правил хубав ибадет и този, който ги е пропуснал /не е правил ибадет като млад/ няма да получат еднакви награди.

Когато човек на младини, прави ибадет, той спазва заповедите на Аллах и се предпазва от много неща, които иначе не би ги приел за забранени. Изгражда своя характер и морал според принципите на религията, и става една достойна личност.

Той има ясни цели и задачи в живота, които няма да го отклонят от Правия път, а напротив, той е напътен и улеснен от Аллах да върви по този път. Такъв човек не изоставя и този свят, а работи за прехраната си, но задълженията му към Аллах не са на второ място или на последно. Те са на първо място, и след това всичко друго.

Второто нещо, за което ни напомня Расулюллах (с.а.с.), това е здравето. То е едно неоценимо богатство. Човек го оценява едва, когато го изгуби. Ние трябва да се възползваме от него, докато го притежаваме, защото когато човек е болен и иска да отиде на джамия – не може, и иска да държи оруч – не може, и да желае да отиде на Хадж – не може.

И така с много други неща, които би могъл да направи, когато е здрав.

Следващото благодеяние, с което е дарен човек – това е богатството. Аллах ни дава богатство за изпитание – какво ще правим с него, дали ще сме неблагодарни и ще искаме още, или ще благодарим за това, което ни е дарил и ще дадем и на други.

Дали ще си /плащаме/ даваме зекят, дали ще отидем на Хадж?

Също така дали ще даваме садака, или ще подпомогнем ученици и болни, дали ще дадем средства за джамия, за болни и други, за да имаме печалба и за Ахирета. От това ще имаме полза и след като умрем.

Расулюллах (с.а.с.) ни напомня, че богатството /материалното/ е от Аллах, и че то е наше притежание, само за известно време. И когато Аллах пожелае, може да ни го отнеме. Човек може да е много богат, и за много кратко време да стане много беден. Особено ако не използва богатството си правилно. Тогава идва бедността.

Четвъртото благодеяние, за което ни напомня Расулюллах (с.а.с.) е свободното време. Има периоди, в които човек има много свободно време, но идват и такива, в които става зает.

Много хора пропиляват свободното си време в безполезни неща, от които няма полза, нито за този свят, нито за Ахирета. Когато отмине това време, човек съжалява за пропуснатите възможности. Вярващият и разумно мислещ човек, използва свободното си време за полезни неща. Той цени времето, защото за него то е много ценно.

Петото нещо, това е живота на човека. С него са свързани всички останали неща, а с идването на смъртта, те свършват.

За всички блага, с които е надарен човек, ще му се търси сметка – как и за какво ги е използвал. Те са дарени на всички хора, но всеки един ги използва по различен начин.

Расулюллах (с.а.с.) казва:

„Всеки човек, когато при него дойде смъртта, той съжалява

За пропуснатото – този, който не е вършил добри дела, защо не е свършил, а този, който е вършил добри дела, защо не е вършил още повече, след като види наградата за тях.”



Не виждате ли, че живота, който ви предлага модерното общество е измама, без никаква стойност. Мислите ли, че ако се наслаждавате на дискотеки, блудства с чужди жени, лъскави коли и модерни къщи, много пари, алкохол и наркотици и много други нелепости от този измамен свят, ще ви бъде от полза за Ахирета? Не, скъпи братя. Не, това не е гаранция за щастие, а за морално падение, както за личността, така и за обществото. Вижте безбройните примери наоколо. Знайте, че онова, което е най-важно, вие нямате власт над него. То е в ръцете на Аллах, а именно вашата душа. Мислите си, че всичко ще продължи така, казвате си: "млади и силни сме, какво може да попречи?" А смъртта? Замисляли ли сте се, че тя не избира, нито млад, нито стар, нито силен, нито слаб. Пред нея всички са равни. Опиянени от всичко това, животът ви минава, без стойностно и безцелно. Често по този път стигаме до инвалидна количка. Ако преди това под въздействието на упойващите средства не се затриете някъде. Тогава някой казва: - Това не е справедливо, той беше млад и пълен с живот. Че нима вие сте този, който ще каже, кое е справедливо и кое – не? Та нали всичко на този свят, включително и ние, сме дошли тук по повелята на Аллах, и пак по негова воля, ще си отидем и ще се завърнем за голямата равносметка. И така движейки се безцелно, те застига старостта и всичко загубва стойност. Няма ги вече чуждите жени. Не те интересуват лъскави коли и прелести земни. Ти си стар, окаян и презрян. Алкохола и другите земни сладострастия, погубваш и последните искри от твоя живот. Виждайки смъртта, идва опомнянето. Но защо ти е вече опомняне след като, смъртта вече е при теб? А ти си готов да дадеш всичко, което имаш, за да се върнеш. Но това е невъзможно. Ти пропиля своя шанс.

Нека се опомним и не пропиляваме нашият шанс. Да се възползваме от благодатта, която Аллах ни е дарил. О, вече хора на велика религия и велик Пейгамбер, изплувайте от нереалния и измислен свят! И нека заедно с чисти сърца, и със сълзи на очи, да се обърнем към Аллах, да се покаем и да потърсим спасение и милостта от Него. Това е най-доброто за всички ни. Нека всички заедно да градим, идна чиста истинска Ислямска общност. Това може да стане, като поставим разума и волята си, над страстите, над животинското. Нека милостта и благодатта, бъдат върху вас! И накрая отправям дуа, към Всевишния Аллах: - О, Аллах! Опази ни от злините на нашите души и от лошите ни дела. О, Аллах! Ти си Всемогъщия и Превеликия, насочи ни по правия път, и ни събери с праведните предшественици, в градините на блаженството.

_________________

OT IBNIHALDUN

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма