Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ДУШАТА



"Нека започнем със себе си"

Душата



Аллах е създал душа (нефс) за всеки от Своите раби, която повелява злото, за да изпита доколко е искрено рабството му към Него. И е сторил най-силните й качества да са невежеството (ал-джехл), угнетяването (аз-зулм) и скъперничеството (аш-шух). Затова тя клони към лошото и бяга от доброто, и не обича трудността. Поради това, тя ненавижда каквото и да е натоварване. Обича да получава дял от всяка дейност, извършвана от раба. Най-привлекателното нещо за душата е нейното усещане за върховенство и превъзходства над всичко около нея, за покоряването на сърцето и мобилизиранетo на неговите чувства за обслужване на нейния дял. А сатаната стои зад нея, и възползвайки се от нейната глупост и скъперничество, й разкрасява делата, чрез които тя получава своите видими и невидими дялове. Затова душата притиска сърцето, за да може то да нареди на останалите органи да изпълнят онова, което тя иска и желае. И тъй като самата душа е обичана и онова, към което призовава също е обичано, отдалеченото от Аллах сърце й се подчинява, от което рабът започва да не обича друго, освен себе си; да не спори, освен зa да я защити; да мрази онези, които я мразят. Той започва да се радва само на онова, на което душата му се радва; да изпитва мъка само за онова, за което тя изпитва мъка; да се надява само на онова, на което тя се надява; да се бои само от онова, от което тя се бои - и така във всички други усещания, докато не се стигне до пълното поробване на сърцето. Тогава то става неин покорен роб, който изпълнява нарежданията й и безпрекословно изпълнява нейните желания.

Следователно, душата повелява злото: "И не оневинявам себе си. Наистина душата повелява злото... "(Юсюф:53) . Тя е свидлива, желае да си присвои всичко добро: " ...А които се опазят от скъперничеството на душите си те са сполучилите" (Хашр:9).

...

Пророкът (С.А.С.) казва: "Пазете се от угнетяването, защото в Съдния ден угнетяването [ще се превърне в] тъмнини! И се пазете от скъперничеството, защото скъперничеството погуби онези, които бяха преди вас, като ги накара да пролеят кръвта си и да си позволят онова, което им е забранено!" (Муслим)



От Абу Ал-Хиядж Ал-Асади е предадено, че е казал: "Както обикалях около Свещенния дом, видях един човек да казва само: "О, Аллах, пази ме от скъперничеството на моята душа", и нищо друго. Затова го попитах защо го прави, а той каза: "Ако успея да се предпазя от скъперничеството на моята душа, няма да крада, няма да извършвам прелюбодеяние и няма да върша нищо греховно". След това разбрах, че този човек е [прочутият със своята щедрост] Абду-р-Рахман ибн Ауф (Р.А).




About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма