Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

ЧИСТАТА КОПРИНА И ЗЛАТОТО СПОРЕД ИСЛЯМА СА ЗАБРАНЕНИ САМО ЗА МЪЖЕТЕ

Исляма възприема като редно разкрасяването, наставлява това и възприема като празнословие становището, че то е забранено (харам). В Свещения Коран се повелява:
„Кой възбрани украсата на Аллах, която Той създаде за Своите раби, и благата от препитанието?"
(7:32)
Наред с това обаче Исляма определя като забранени (харам) за мъжете, но позволени за жените облекло и украшения от коприна и злато.
Има предание от Али (радиаллаху анху), в което се казва: „Взимайки коприна в дясната, а злато в лявата си ръка Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) повели: „Тези двете са забранени за мъжете от моята общност." (Имам Ахмед Абу Дауд, Несаи, Ибни Хиббан и Ибни Мадже).
Омар (радиаллаху анху) казва: Чух Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) да изрича: „Не обличайте коприна. Защото, този който я облече в земния живот, няма да я има в отвъдния живот." (Бухари и Муслим)
За една дреха от коприна Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:
„Това е облеклото за онези, които нямат дял от добро и благополучие." (Бухари и Муслим)
Веднъж Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) видял пръстен на един човек и го хвърлил с думите:. „Някои от вас са се заели да поставят на ръцете си възпламенени огнени късове".
След като Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) си отишъл, някои от присъстващите рекли на човека да се възползва по някакъв начин от пръстена. Той обаче казал: „След като Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) го взе и го хвърли, кълна се в Аллах, никога няма да го взема." (Муслим)
Златните химикалки, часовници, запалки, табакери и др., които понякога виждаме у хора, потънали в разточителство, също са под това отсъждане.
Използването на сребърен пръстен за мъжете е позволено. В предание на Бухари, Ибни Омар казва:
„Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) се беше сдобил със сребърен пръстен и го беше поставил на ръката си. След това- този пръстен го носиха Абу Бакр и Омар (радиаллаху анхума) докато паднал в кладенеца Ерис." (Бухари)
Не съществува сериозно доказателство, което да забранява носенето на пръстен от метал или от друга материя. Веднъж, когато един човек пожелал да се ожени казал: „Направи нещо, та дори да е пръстен от желязо." (Из достоверния сборник на Бухари).
Това е довода на Бухари, че пръстен от метал е позволен.
Когато става въпрос за здравето на човек, според Исляма и изключения са допустими. Защото когато Абдуррахман б. Ауф и Зубейр б. Аууам имали сърбежи по тялото, Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) им позволил да използват дреха от коприна. (Бухари)

В КАКВО СЕ СЪСТОИ МЪДРОСТТА КОПРИНАТА ДА Е ЗАБРАНЕНА ЗА МЪЖА
Чрез тази забрана Исляма издига човека до една велика морална и нравствена цел.
Според Исляма не подхожда на мъжа да нарушава принципа на заложената в него мъжественост изразена в биологично по-развитата му физика, която не допуска мъжът да се идентифицира с жената като се кичи с копринени дрехи и разни украшения.
Зад тази забрана стои и една социална цел:
В забраната за златото и среброто е заложена част от генерална програма за борба срещу разточителството. Разточителството от гледна точка на Корана е пагубно за народите. Защото това е началото на социалния гнет, тъй като в очите на изнемогващото мнозинство, разточителстващото малцинство престъпва границата на нормалното и това за сметка на изнемогващото мнозинство е нещо огромно. Освен това, разточителството е враг на доброто и редното, на принципа. В свещения Коран Всевишния Аллах казва:
„И ако пожелаем да изтребим селище, повеляваме на живеещите в охолство там [да се смирят], а те престъпват. Тогава се сбъдва срещу него словото и напълно го опустошаваме."
(17:16)
„И не изпратихме в никое селище предупредител, без живеещите там в охолство да рекат: „Не вярваме в онова, с което сте изпратени."
(34:34)
В духа на Корана и Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) е забранил всички прояви на разточителство. Както е поставена забрана за коприната и златото за мъжете, така и за мъжете и за жените (за всички мюсюлмани) е забранено използването на прибори от злато и сребро.
В допълнение може да се каже, че това отсъждане има и много важна икономическа страна. Златото е вещество с голяма важност за човечеството. Използването му за украшения от мъже и за кухненски прибори не е справедливо.

В КАКВО СЕ СЪСТОИ МЪДРОСТТА КОПРИНАТА И ЗЛАТОТО ДА СА ПОЗВОЛЕНИ ЗА ЖЕНИТЕ
Това позволение на Исляма за жените оправдава тяхната природна склонност към украшенията. Тук трябва да се добави, че използването на тези украшения не трябва да бъде с цел предизвикване страстите на мъжете. В тази връзка Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) е казал:
„Ако една жена се парфюмира за да бъде усетено нейното ухание и мине през насъбрани хора, тя извършила нещо забранено (харам). Всяко око което гледа по нея е извършило прелюбодейство." (Несаи, Ибн Хузейме и Ибн Хиббан)
„И кажи на вярващите жени да свеждат поглед и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях. И да не тропат с крак, за да се разбере какво скриват от своите украшения. И се покайте пред Аллах всички, о, вярващи, за да сполучите!"
(24:31)
Източник: https://wardahasan203.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма