Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Ислямът поощрява брака

Важен момент в Исляма е приемането на брака за единствен и естествен път за задоволяване на сексуалните желания. Поощрявайки брака Ислямът успява да измести търсенето на моментно удоволствие и наслада.
Ислямът подготвя младите хора за брака. Призовава ги към целомъдрие и почтеност, защото целомъдрието и моралността са най-правилното лечение. Ислямът посочва и приканва хората да живеят в едно чисто общество, което да не им дава възможност да следват различни пороци. За съжаление в днешното общество действителността показва тъкмо обратното. Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) повелява следното: "Младежи, този който има възможност да се ожени нека го направи. Това е начинът, по който ще се предпазите от забраната и прелюбодейството. А който няма възможност да се ожени нека говее, защото говеенето е щит."
(Бухари, Муслим)
В друг хадис Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) повелява следното: „Чрез женитбата човек достига половината на зрелостта във вярата, а, за останалата половина нека се бои от Аллах."
Ето още какво повелява Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем): „Аллах обеща да помага на три вида хора. На този, който се бори за вярата. На роб, който иска да се откупи, и на този, който се жени, за да живее почтено.” (Предание на Тирмизи)
Според една друга повеля Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) казва: "Който има възможност да се ожени и не го прави, той не е от мен."
В преданието на Енес бин Малик (радиаллаху анху) се казва следното:
„Дошла една група хора в къщата на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем), за да се поучат от неговото служене. Получили отговор на въпросите си, но омаловажили служенето му и казали:
„Къде сме ние, къде е Пратеника? Аллах Всевишният му е простил всички минали и бъдещи грехове. Един от групата казал: „Аз оттук насетне няма да спя и ще правя намаз по цяла нощ. Друг пък: „Аз пък ще говея целогодишно, и няма да прекъсвам. Трети: „Аз ще стоя далече от жените и никога няма да се оженя."
Тогава Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) дошъл и им казал:
„Мисля, че аз съм сред вас този, който най-много се плаши от Аллах и е най-благочестив. Но аз както говея, така и си разговявам. Правя намаз и спя нощем. А освен това и се женя. И този, който обърне гръб на моята сунна (моя ред) той не е от мен."
(Бухари)
Източник: https://wardahasan203.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма