Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

„Увеличавайте споменаването на смъртта, която ще ви прекъсне сладострастията”


Всевишният Аллах казва:
„Всичко принадлежи на Аллах, и завръщането е при Него”
Пратеникът на Аллах (с.а.с.) е казал:
„Увеличавайте споменаването на смъртта, която ще ви прекъсне сладострастията”
(Тирмизи и Несаи) ...

Днес се забелязват много неща въведени – бидати – в Исляма около умрелия и всички тези неща които не са от Исляма или са във вреда на умрелия или на живия
Вредите:

Когато някой умре, близките му започват да крещят и да плачат силно, а забравят че крещенето и силния плач вреди на умрелия, и това се получава повечето при жените.
Пратеникът на Аллах (с.а.с.) е казал:
„Умрелият го наказват в гроба докато някой силно плаче и крещи за него.”
(Бухари и Муслим)

Когато на някой му умре - син, дъщеря, родител, близък човек, слушаме най различни глупави неща.
Пратеникът на Аллах (с.а.с.) е казал:
„Никой да не пожелава смъртта си заради нещастия, трудности или болести или изпитания които са го сполетели. Но ако трябва да желае, да казва:
О, Аллах удължи живота ми докато живота е добро за мен, и вземи душата ми когато смъртта е добро за мен.”
(Бухари и Муслим)

Живият човек когато чуе, че някой е умрял, да каже:
„ИННА ЛИЛЛЯХИ УЕ ИННА ИЛЕЙХИ РАДЖИУН” – „Всичко принадлежи на Аллах и завръщането е при Аллах.”
А днес хората всичко друго казват, но не и това, което трябва да кажат.

Когато живият е на смъртно легло при него стоят хора и си развиват най различни клюки от които легналия на смъртно легло няма нужда а забравят думите на Пратеника (с.а.с.):
„ Казвайте при вашите умиращи:
„ЛЯ ИЛЯХЕ ИЛЛЕЛЛАХ.”
Тоест един от близките сяда до леглото му и започва да казва многократно: „Ля иляхе иллеллах”, за да подсети умиращия и той да ги каже, и за да бъдат последните негови слова на дунята: „Няма друг бог освен Аллах”.

Нещо, което е разпространено при нас тоест при жените е когато почине чужд мъж, комшия ли било или друг, жените влизат при умрелия без мъжете им, а това е порицано и забранено от нашата религия.
Близките на умрелия трябва да отидат при ходжата и да попитат какво трябва да направят с умрелия.
Ходжата трябва да ги посъветва да направят това, което е правил Пратеникът на Аллах ((с.а.с.)) и неговите сподвижници. Но за голямо съжаление при нас не е така. Ходжата им нарежда да донесат определена сума пари, за да може да опростят намаза на умрелия. Слагат, тази сума пари и започват да я въртят от ходжа на ходжа и всеки от тях му опрощава определен броя от молитвите. След като приключат с намаза, започват с говеенето, после със задълженията към родителите, към съседите, към животните…Аллах да ни предпазва от това шейтанско дело.
А забравят, че единствено и само Аллах опрощава греховете.
Един мой приятел казва: „Когато дойдох в България за една нощувка в хотела ми поискаха 200 лева, а вие искате с 500 лева да влезете в Дженнета и то вечно, без да сте в подчинени на Аллах. Но това няма как да стане.
От тези пари изкарват 71 лева кефарет и ги раздават на хората.
Кефарета по принцип се дава когато грешника е жив.



Ходжата казва на близките трябва да се вика салях на три места – какво означава салях:
Същността на салях: саляхът е съвкупност от айет и съчинения. Съчинения в които се споменава Аллах и Мухаммед (с.а.с.)
Обаче в съчиненията има израз който е фатален: „Я, Расулеллах!” това е ширк – искат в този салях застъпничество от Пратеника (с.а.с.) още на този свят за умрелия. Но единствено застъпничеството на Пратеника (с.а.с.) ще бъде на Съдния ден и трябва да се иска от Всевишния Аллах.
Никъде в Исляма не се споменава, че когато умре някои трябва да се извести на три места. Но ако се известява, то по малкия харам е да не се учи салях, а да се учи Езан – без – Хайе алес – салях и хай алель – фелях.
Така правят ислямските държави при влизането времето на Имсак – известяват с езан без –хай алес-салях и хай алел-фелях.

Когато тръгнат да изнасят умрелия от къщата веднага някои забива пирон в дюшемето, за да не вземе умрелия препитанието с него и да останат без препитание - суеверия.
А забравят че Аллах дава препитанието и го отнема от който пожелае.

Приготвяне водата за къпане на умрелия. Старите хора казват задължително трябва да се стопли в казан. Никъде не е посочено как да се приготвя водата. След като днес се развива технологията и вече почти в всяка къща има бойлер и е по хигиенично желателно е да се вземе топла вода от бойлера, но ако няма бойлер тогава да се топли в казан.
А който има голяма баня в къщи и има възможност да се сложи дъската за къпане в нея желателно е да се изкъпе в банята. Днес виждаме хора които имат тази възможност и като им кажеш, че може и в банята, ти казват ходжа как ще го изкъпеш там, като си помисля, че там сте изкъпали умрелия аз повече там няма да вляза, а камо ли да се къпя.
Близките на умрелия дават на ходжата или които къпят умрелия след като го изкъпят да сложат на гърдите на умрелия един лист. И на този лист пише на османски език отговорите на въпросите които ще му задават в гроба меляйкетата Мункер и Некир. А ако не можи да отговори, тогава умрелия ще извади този лист и ще прочете отговорите там. Глупости и суеверия.

Когато умрелия го приготвят за носене близките се събират от всякъде и коментират как е умрял, но не са молят за умрелия, както ни е известил Пратеникът с.а.с, когато е починал Ебу Селеме. Той влезнал при него и казал:
„ …Не се молете за вас освен с добро, защото меляйкетата казват: „Амин!” на онова което се молите. След това каза: „О, Аллах, опрости на Ебу Селеме, и издигни неговата степен в Дженнета, и разшири гроба му, и изпълни гроба му със светлина, и го предпази от наказанието му.”
Предаден от Муслим 2/634
Източник: https://wardahasan165.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма