Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Несъвместимост в характерите в пътят, който води до развод

Най-ненавидяното измежду позволените неща (пред Аллах) е разводът.Хадис
Задомете се, но не се развеждайте! Защото и Арши Аля трепери от развода.
Хадис

Един от най-важните проблеми на модерния свят е разводът. В Англия от всеки три брака, в Америка от всеки два единият приключва с развод и това съотношение с течение на годините нараства. Всяка година 50% от всички бракове в Русия приключват с развод. В Турция, в сравнение със западните държави, разводите колкото и да са малко все пак се вижда едно потенциално увеличаване. Фактът, че когато отслабнат семейните и религиозни връзки в едно семейство се увеличава броят на разводите, не е учудващ.
Когато направим проучване на статистиките за разведените семейства, се натъкваме на много интересни факти:
- Първите години на брака са критичният период за развод: недоволството и неудовлетвореността през този период могат да предизвикат пречки в брака, които пък от своя страна предизвикват разводите. Два от петте развода в САЩ стават през този период. Размишленията преди брака относно финансовото състояние, уют, социално-културните особености, сексуалността са голямата причина за бързия край на брака.
23-годишна пациентка беше отчаяна от брака си и ми го обясняваше по следния начин:
"С него, преди да се оженим, бяхме се разбрали. Заедно щяхме да четем книги и да продължаваме да се образоваме. Но уви, той се връщаше късно и на всичкото отгоре гледаше телевизия до късно."
- Половината от разведените семейства са бездетните, а останалата част са семейства с по едно дете. Ако се спрем върху този факт ние ще видим, че присъствието на децата обвързва родителите един към друг й възпрепятства евентуалния развод.
- При разведените двойки несъответствието в характерите и възгледите е на много високо ниво. Нормално е да има противоречия относно финансовите проблеми и образованието на детето, но несъответствията в мненията за метереологичната прогноза и вкуса на яденето са абсурдни.
- Преди да се задомят мнозина мислят, че когато се оженят ще контролират партньора си. Обаче при евентуален брак такъв начин на мислене ще предизвика различни проблеми. Друго обстоятелство при развеждащите се двойки е, че сключват брак не знаейки какво им е необходимо. Обикновено запознанствата са придружени със цветни и хубави чувства, породени от стремежа на двойките да се покажат от към най-добрата страна. Проблемите на съжителството много малко "бият на очи". Въпреки това, те се надяват, че ще дойдат хубави дни и че животът ще продължи по този хубав начин. Има и двойки, които си мечтаят, че най-хубавите дни от живота им ще настъпят след брака. Преди всичко обаче положителните и отрицателните страни трябва да се осмислят, след което трябва да се посъветват с родителите.
- Една друга грешка е предположението, че очевидните грешки могат да се поправят след брака. Съпругата на един алкохолик разказваше следното: "Да, преди да сключим брак аз знаех, че той понякога употребява алкохол. Но си помислих, че след като се оженим той ще престане да пие."
- За съжаление последствията са се оказали противни на очакванията, съпругът продължил да пие. Най-важната причина за увеличаването броя на неуспешните бракове е подаването на такива подвеждащи мисли.
- В днешни дни тълкуването на правото като доминираща ценност над отговорността е много важен фактор. За сметка на тези, които предпочитат правото над всичко, намаля броя на хората, които разчитат на отговорността в семейния живот. Даже в момента, мисълта за отговорност изглежда комична. Имащият проблеми в брака, вместо да се оплаква от партньора си трябва да потърси пътя на взаимното разбирателство. След като попитах един мъж, който се оплакваше от жена си, че не готви и не е достатъчно стриктна относно чистотата в къщата, дали той самият прави това, което би трябвало да върши и дали изпълнява нейните обикновени искания, той не можа да ми отговори нищо.
- Друг проблем при разведените двойки е, че за да запълнят празнотата, която чувстват голяма част от тях сключват друг брак. Но след известен период те почват да търсят бившите си партньори. Интересното в случая е, че вместо да намалеят неуспешните бракове, те се увеличават.

Какво е разрешението
В много от случаите се вижда, че повторните опити за създаване на семейство са безуспешни. Дрязгите и противоречията са станали обичайни. Обвиненията, съмненията, липсата на взаимно доверие са станали част от ежедневието. При подобни случаи опитите за промяна на ситуацията са трудни и бавни. Когато се положат усилия и най-проблемните двойки могат да постигнат успехи. Затова проблемните двойки трябва да изследват проблемите като цяло и преди всичко трябва да имат желание за това. В това обстоятелство търпението играе голяма роля и не трябва да се чака първата стъпка да бъде направена от партньора.
На първо място трябва да се избягват съкрушителните разговори и заплашителното поведение. Някои прости тактики за много кратко време могат да допринесат за разрешаването на важни проблеми: вместо изразите от типа на "Ако знаеш колко тежък ден съм изкарал" могат да се зададат въпроси придружени с усмивка, чиято цел е да се отвори една врата за хубав разговор например: "Разкажи ми какво прави днес". Това може да е първата крачка към промените в отношенията на двойките. Докато при проблемните двойки единствения начин на изразяване са кавгите, то при нормалните семейства, които са в синхрон в отношенията си, има множество приятни и положителни начини на изразяване.
При стремежа си да бъдат добри един към друг проблемните двойки винаги прибавят в края на разговора изрази, които развалят всичко. Например: "Днес изглеждаш добре, каква беше тази вчерашна физиономия?" или "Яденето е станало хубаво, изобщо не е като предишните." Или пък "Тази дреха ти отива много, най-после се отърва от тези дрипи."
Изразите и да са верни, вие трябва да се откажете от този навик. Ако искате съпруга или съпругата ви да се чувства добре, трябва да използваме положителни изрази. Например изречението трябва да изглежда така "Яденето е станало хубаво", "Тази дреха много ти отива", "Изглеждаш добре". Отрицателната част на изречението не придава никакво значение, напротив то само елиминира положителната част.
При евентуален разговор, колкото е възможно трябва да има контакт с партньора очи в очи. В същото време трябва да се стои в една свободна поза. Да не се сменя темата на разговора и да няма много дълги паузи по време на самия разговор.
Обикновено проблемните двойки не умеят да слушат. Поради това, че са наясно с отговорите на партньорите си, някои от съпрузите мислят за ненужно да ги изслушат или го разберат така, както те самите го искат. Или пък ако могат да изслушат партньора си, то те го правят без интерес.
При проблемните двойки прекъсването на говорещия е често срещан метод. Вместо да се изслуша, партньорът най-често бива прекъсван, за да му бъде поправен или просто да му се каже, че не е прав.
Колкото и да изглежда изкуствено, в специалните вечери, двойките трябва да покажат заинтересованост един към друг. Ако съпругът/ата няма настроение, трябва да се направи така, че той/тя да си възвърне настроението. Трябва да му/й се направи комплимент, да му/й се напомнят успехите в живота, постигнати преди.
Гневът не само, че стеснява мирогледа на човека, но и поражда същите чувства и у партньора. Ето защо чувството на гняв трябва да се контролира, за да се предотвратят последиците от него.
Случаите на развод през 1970 и 1995г. (за всеки 100 брака)
Страна 1970 1994
САЩ : 42,3 58,4
Швеция 23,4 44,1
Дания 25,1 44,0
Англия 16,2 41/7
Канада 18,6 38,3
Франция 12,0 31,5
Унгария 25,0 31,0
Холандия 11,0 28,1
Гърция 5,0 12,0
Италия 5,0 8,0
Турция - 0,05
Голям ръст на разводите в Турция През последните години броят на разводите се е увеличил. През 1986 г. 60 865 души са подали молби за развод. След 10 г. тази цифра се е увеличила с 72% и цифрата е достигнала 104851 души. Според данните, предоставени от Съдебно-статистическия регистър броят на желаещите да се разведат е както следва:
1986 - 60 865
1987 - 60 140
1988 - 80 158
1989 - 75 820
1990 - 77 233
1991 - 85132
1992 - 88 788
1993 - 88 877
1994 - 95 495
1995 - 103 203
1996 - 104 851

Последиците от развода
С нарастването на броя на разводите, децата претърпяват най- големи щети, израствайки без един от родителите. Например 20% от семействата в Англия се състоят от майка и дете. Всяко трето бебе се ражда извънбрачно. Половината от тези деца растат без бащи. В Америка на три от десет деца родителите им живеят поотделно. При чернокожите тази граница се покачва до 6 от 10 деца. Развитието на детето в такова семейство би повлияло върху неговата психика.
Много разведени двойки си мислят, че след като вече са били семейни са придобили опит и могат да направят успешни бракове. Но истината не е такава. При повторно сключените бракове проблемите биват повече и по-големи. Ако от първите бракове 37% приключват с развод то при повторните бракове цифрата нараства до 59%.
Статистиките показват, че семейните живеят средно с 5 години повече от ергените. Защото семейните хора водят порядъчен живот и винаги са по-толерантни един към друг.
"О, Аллах дари ме с висотата, която да ми помогне да приема това, което не съм способен да променя, дари ми сила, която да ми помогне да променя това, което може да се промени и знание, с което да различавам тези две неща."
Източник: https://wardahasan203.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма