Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Важността на женитбата според Исляма

Човекът е най-съвършеното творение на Аллах Теаля. Заедно с достойнството и превъзходството, дадено от Аллах Теаля, хората са задължени да се подчиняват на Неговите заповеди, защото това е пътят към тяхното щастие и това е начинът да изпълнят своята мисия на този свят. Едно от задълженията на човечеството е да запази и да продължи съществуването си, а това е възможно само и единствено чрез поколенията, които наследяват родителите си и продължават човешкия род. Всъщност това е инстинкт, който е заложен във всеки жив организъм и ако се вгледаме в заобикалящата ни среда, ще видим, че всеки индивид се стреми да се самосъхрани. В последно време обаче ние сме свидетели на притъпяването на този инстинкт. В нашето съвремие се говори за демографски срив, търсят се начини за насърчаване на раждаемостта, полагат се грижи за отглеждане на деца и пр. В настоящия прекалено материализиран свят обаче се пренебрегват много важни фактори, като морал, чест, достойнство, отговорност и др. Даже, когато се разглеждат тези фактори, които имат голямо влияние върху обществото, това става през призмата на материализма, търси се субект, върху който да се прехвърли вината за сполетялата ни беда и се отбягва факта, че всеки трябва да осъзнае своята мисия и да поеме отговорността си пред Аллах. Необходимо е да се разбере, че всеки индивид е длъжен да поеме съдбата си в собствените си ръце и да направи всичко възможно за подобряване на живота си - в материален и морален аспект - и да не се превръща в постоянен обвинител на другите. В тази връзка не можем да не споменем и още една реалност, а именно пренебрегването на ролята на религията в обществото. В повечето случаи човешкият морал се разглежда отделно от религията, която се третира като нещо абстрактно, нереално и маргинално. Това е основната причина моралът да стигне до днешното си равнище. Религията определя кое е правилно и кое не, кое е лошо и кое добро и когато се пренебрегне този факт, моралът на обществото се формира от една малка група хора, които се ръководят само и единствено от материалистичните си възгледи, доказали своята несъстоятелност както в исторически, така и в съвременен план.
Безспорно е, че религията регламентира най-правилно отношенията между мъжете и жените. Когато се спазват тези принципи, половата потребност на хората бива задоволявана по нормален и приемлив за човешкото естество начин. Когато обаче отношенията между двата пола не се реализират по приемлив и позволен от религията начин, то те се осъществяват без каквито и да било ограничения и правила. Това води до прелюбодеяние, тоест до потъпкване на човешкото достойнство и респективно до потъпкване на достойнството на жената, за чиито права се говори толкова много.
Няма религия, която да позволява прелюбодеянието, защото то е несъвместимо с човешката природа. Ислямът забранява не само подобно явление, но и всички действия, които подтикват човека към извършването му.
Като пример в това отношение може да послужи случаят, при който младеж отишъл при Мухаммед алейхисселям и поискал той да му позволи да извършва прелюбодеяние, тъй като не бил в състояние да се ожени. Отговорът на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) бил:
- Съгласен ли си някой да прелюбодейства с майка ти?
Отговорът бил „не" и Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) го попитал:
- Съгласен ли си някой да прелюбодейства със сестра ти или с дъщеря ти?
Отговорът отново бил отрицателен и Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) му казал:
- Не забравяй, че жената, с която искаш да прелюбодействаш, е нечия майка, съпруга, сестра или дъщеря.”
Прелюбодеянието уронва престижа не само на отделните личности, но и на цялото общество. Ето защо срещу този порок трябва да застане всеки, който уважава себе си, държи на достойнството си и е загрижен за бъдещето на децата си.
Не бива да се забравя и факта, че прелюбодеянието е обратно пропорционално на женитбата, но освен предпазване от прелюбодеянието, тя има и други цели:
1) Спазване на заповедта на Аллах Теаля, тъй като Той повелява:
„И встъпвайте в брак с несемейните сред вас “
За да бъде продължен човешкият род, който е наместник на Аллах на земята, е необходимо да съществува семейството. Ето защо бракът е повеля на Аллах и той се приема като богоугодно дело.
2) По-пълноценно изповядване на религията. Това се разбира от хадис на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем), в който се казва: "Женитбата е половината от религията - който се ожени, е изпълнил половината от религията, а след това да се старае да изпълни втората половина."
Когато човек се ожени, той свързва живота си с партньор, с когото споделя чувствата си, трудностите и радостите си. Всеки човек намира опора и подкрепа в съпруга или съпругата си, те взаимно се допълват и си помагат и така живеят щастливо.
3) Запълване на духовната празнота. Понякога човек се чувства самотен, макар и да се намира сред хора. В такъв момент изпитва необходимост от съмишленик, партньор или някой много близък, който да му помогне да се почувства значим и равноправен. Друг път човек е напрегнат и се нуждае от нечия утеха, а понякога изпада в отчаяние и се нуждае от насърчаване. Във всички случаи най-добрият утешител и другар за мъжа е съпругата, а за жената това е нейният съпруг. Това се потвърждава от айета в Корана, в който Аллах Теаля повелява: "И от неговите знамения е, че сътвори за вас съпруги от самите вас, за да намерите спокойствие при тях, и стори помежду ви любов и милост..."
Не е възможно човек да се довери на някого и да му разкрие чувствата си, ако не очаква от ответната страна разбиране и съчувствие, каквито се срещат само при съпрузите.
4) Възможността човек да се грижи за някого и някой да се грижи за него. Човек не може да живее сам за себе си. Той е обречен да живее заедно в общество и да изпитва необходимост от покровителството на това общество, както и да се чувства удовлетворен, когато той допринесе нещо за неговото благо. Най-добра възможност в това отношение предоставя семейството. Мъжът – в съответствие със своята физиология – полаа грижи за да осигури материално семейството си, като в замяна на това получава уют и спокойствие в дома си. По същия начин съпругата дарява съпруга си, като става майка на неговите деца, а в замяна на това се възползва от попечителството на съпруга си. Най-голямата радост и за двамата си остават децата. Родителите са щастливи, когато децата им са щастливи, родителите полагат повече грижи за децата отколкото за себе си и страдат заради страданията на децата си повече, отколкото заради своите... Това е само част от плодовете на брака, който дава възможност на хората да почувстват сладостта на живота и да разберат важността на мисията си на този свят.
Естествено, положените грижи за семейството не са едностранни, тоест не са само за материалното обезпечаване. Възпитанието на децата не е по-маловажно от осигуряване на прехраната, но от своя страна децата получили майчина обич и бащини грижи, също имат задължения към родителите си. Така доброто възпитание на децата и доброто им отношение към родителите влияе положително на обществото и по този начин човешките ценности играят роля при формирането на обществения мироглед. По този начин моралът в обществото се запазва, като добрите взаимоотношения между хората и високата нравственост се предават и на поколенията.
За съжаление в нашето съвремие не се обръща сериозно внимание на проблемите, свързани със семейството. Ние сме свидетели как една част от младите мъже и жени предпочитат да живеят заедно без брак, под предлог, че той е отживелица и че съвременната младеж не трябва да се съобразява с подобни обичаи. Друг аргумент е финансовият проблем. Страхът да се поеме отговорност или опасенията, че това ще ощети личния им бюджет. В основата на всичко това стои непознаването на религиозните принципи, слабата вяра и отчаянието, което е обзело хората.
Ислямската религия насърчава младежите да се женят, като заедно с това подчертава важността на човешкото достойнство и човешката чест. Нещо повече характерно за ислямското право е, че една от основните му цели е запазването на човешкото достойнство. По този въпрос Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) казва: "...Този, който бива убит при защита на достойнството си, е мъченик..”
Естествено това са принципи, които под една или друга форма заемат място във всяка религия. Ето защо сътрудничеството между различните религии е необходимо в много насоки, но най-вече в сферата на семейството като приравняване на религиозните бракосъчетания с гражданските, въпроса за абортите и пр.
Всичко това свидетелства за важността на религията в обществения живот и че в наше време религиозните дейци са призвани да обясняват на хората, че религията не е свързана само с погребенията, а хората трябва да се обърнат към вярата и да организират живота си съобразно повелите й, защото това е единственият начин да бъдат щастливи.
Необходимо е да приемем и реалността, че хората в България са били откъснати от религията дълго време, поради което не всички възприемат еднакво религиозните принципи, но точно в това се състои ролята на религиозните водачи: да ги проповядват по разбираем и опростен начин. Пример за това е Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем), който казва: "Повелено ми е да разговарям с хората според техните способности за възприемане."
Ето защо имам смелостта да твърдя, че религията е имала и ще има място в обществото и ще напътства хората във всички аспекти, та даже и в интимните отношения, по които политиката не може и не е в състояние да намери решение.
Източник: https://wardahasan203.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма