Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Тя е взела гусл, но не си е мила косата

изображение: Umut Huzmeleri




Въпрос:

Понякога взимам гусл след джанаба (нечистота след полов акт) или менструация и не си мия косата, защото е сплетена. Какво е правилото за това?

Отговор:
Слава на Аллах. 
Това е сериозна грешка и не е позволено да се допуска. Поради това и молитвата е невалидна. Трябва да измивате цялото си тяло, включително и косата, както е посочено в хадис от Умм Салама, Аллах да е доволен от нея, в който се казва: „Казах: „О, Пратенико на Аллах, аз съм със сплетена коса – трябва ли да я разплитам за гусл от джанаба?“ Той отговори: „Не, достатъчно е да я облееш с вода три пъти“. (Муслим, № 330). Ако косата ви е сплетена, тогава можете да я измиете и със сигурност водата да е стигнала до корените й. Това е основното. Молитвата ви не е валидна, защото не сте направили гусл правилно. Едно от условията на гусл от джанаба, е водата да обвмие всички части на тялото, включително и косата. Същото важи и за гусл след менструация или следродово течение.
Трябва да повторите молитвите, които сте направили когато не сте мили косата си при гусл за джанаба или менструация.
А Аллах знае най-добре.
 
Фатауа ал-Шейх ‘Абд-Аллах ибн Хумайд, стр. 53.
Islam-qa.com въпрос № 9755
Източник: https://islambulgaria.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма