Всичко за Исляма Всичко за Исляма
pemben

Latest news

pemben
pemben
Loading ...

Какво трябва да е поведението ни в джамията?

Още от времето на Века на благополучието джамиите и месджидите са места за уединение на мюсюлманите. Тези свещени места, където поклонът седжде се слива със сълзите и от 14 века насам те са символи на щастие и сигурност. Извършените тук молитви намаз, прочетеният Коран, отправените молитви символизират духа и единството на мюсюлманите. И самото наименование на думата „Джамия” означава място, което обединява хората. За тези места Пратеникът на Аллах, Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, е повелил: „Моите домове по света са месджидите. Тези, които ме посетят в тях, ги съживяват и устройват.” Проявяване на интерес и посещаване на месджидите означава, че все едно ги построявате наново и ги съживявате със своите ибадети (богослужения), което е едно важно задължение за мюсюлманите. Знамението в глава Покаянието на Свещения Коран „Устройва джамиите на Аллах само онзи, който вярва в Аллах и в Сетния ден…” посочва духовното и материално поддържане на джамиите от страна на мюсюлманите. Добре е вярващите да са запознати какви норми и поведение се изисква в тях и как трябва да се опазва достойнството на тези свещени храмове.
Проф. Д-р Саффет Кьосе: „Децата са специални гости в джамиите”
„Кааба е домът на Всевишния Аллах. Джамиите и месджидите по света са негови клонове. Тези, които се намират в тях, трябва да съзнават, че се изправят пред Всевишния Аллах в Неговия дом. На първо място от вярващите се изисква те да спазват норми на поведение при богослуженията  (ибадет). Затова в джамиите трябва да се влиза пречистен и с хубави дрехи. Трябва да се спазва тишина и спокойствие от прекрачването на прага до напускането на джамията. Трябва да се знае, че всички в джамията са нейни гости, и да се спазват нормите на учтивост и елегантност. Не трябва да се забравя, че децата са специални гости в джамията, като е необходимо да не се упрекват и да не се извършват действия, които да ги отблъснат от това свещено място. Ако за пръв път влизате в джамията, е сюннет да се отслужи молитва намаз (тахиййетюл месджид), която се състои от 2 рекята.”
Д-р Селман Кузу: „Трябва да преоткрием тези светилища”
„Джамиите, които ни приканват към тях с призива езан, са свещени места и в същото време много красиви. Куполите, минаретата, вътрешният дизайн, обстановката около тях са едни от най-големите богатства. Необходимо е да преоткрием тези светилища. Трябва в истинския смисъл да преустроим вътрешния и външния ни свят. Да си отговорим на въпроса каква част в живота ни заемат тези свещени места? Само от време на време ли ги посещаваме или са част от живота ни? Човек, за да може да поддържа жива вярата си, трябва с цялата си душа да се обръща към храма Кааба, към Всевишния Аллах и да бъде привързан духовно и материално към джамията.”
Да се влиза с десния крак
В джамията се влиза с десния и се излиза с левия крак. Хубаво е, когато се влиза, да се произнася молитвата: „Аллахюмме’фтех алейна ебвабе рахметик” (О, Всевишни, отвори ни вратите на милосърдието).
Изключете мобилните си телефони
Ако не е наложително, телефонът се изключва или се поставя на “без звук”.
Чистотата е от вярата
Да се внимава да не се замърси джамията. Обувките се събуват отвън и, ако е необходимо, се поставят в найлонова торбичка.
Поздравете, като влизате (селям)
Не трябва да се забравя, че отправянето на поздрав за тези, които очакват молитвата вътре, влизайки в джамията и усмихвайки им се, е традиция (сюннет) на Пратеника на Аллах.
Изправяте се пред Всевишния Аллах
Не трябва да се забравя, че се влиза в дома на Аллах и да се спазва благоприличие и смирение.
Преди да се застане на молитва
Преди да се застане на молитва намаз, докато се отслужва молитвата и след като тя завърши, не трябва да се напускат нормите на смирение, сериозност и важност от факта, че се намирате в дома на Всевишния.
Бъдете внимателни
Не нарушавайте спокойствието на присъстващите. Трябва да внимавате да не влизате в джамията с мокри крака или с мръсни чорапи.
Да не се говорят светски неща
Опитайте се да не говорите светски неща. Пратеникът Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, не е одобрявал да се говори за светски дела и спорове в джамията.
Бъдете в първите редици (сафове)
Когато влизате в джамията, запълвайте добре редиците и сядайте колкото се може по-напред. Пратеникът на Аллах обяснява за предимството на първите редици по следния начин: „Ако знаехте добродетелта на първата редица, за да минете отпред, щяхте да теглите жребий.” Необходимо е да се сяда там, където има място, и да се запълват редиците правилно. Трябва да не се говори на висок глас и да се минава много внимателно между редиците, без да се нарушава спокойствието на присъстващите.
Съберете редиците
Подредете добре редиците, без да се оставят свободни места между тях, докато отслужвате молитвата намаз с джемаата. Пратеникът повелява: „Долепете рамене в молитвата намаз. Затворете пространствата между вас, за да не влезе там дяволът.”
Изчаквайте времето за молитва с допълнителни (нафиле) богослужения
Докато се прочете призивът езан и докато започне молитвата намаз, е хубаво да споменавате името на Аллах, да отправяте благослов към Пратеника Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, и други богослужения.
Трябва да използвате хубави аромати
Не е хубаво да се влиза в джамията след употребата на лук или чесън, които имат неприятна миризма. Дрехите трябва да бъдат чисти. Да се използват хубави и приятни аромати и парфюми. В Свещения Коран се повелява следното: „О, синове на Адам, обличайте се подходящо при всяка молитва! И яжте, и пийте, ала не разхищавайте! Той не обича разхищаващите.”
Не преминавайте пред хората, които отслужват молитва
Не трябва да се нарушава спокойствието на отслужващия намаз и да не се минава пред него. И хората трябва да внимават да не се кланят на места, откъдето се минава. Пратеникът повелява следното: „Ако знаехте колко голям грях е да се минава пред човек, който кланя намаз, щяхте да предпочетете да изчакате сто години, вместо да минавате пред него.”
Източник : https://wardahasan12.blogspot.com

About the author

مدرستي الإماراتية Emirates Schools

Comments


call us

If you like the content of our blog, we hope to stay in constant contact ، Just enter your email to subscribe to the blog express mail to receive new blogs firstً new blog up-to-date ، You can also send a message by clicking the button next to ...

About the site

authorВсичко за Исляма" Арабската дума "Ислям" означава "постигане на мир чрез преклонение пред Аллах". Думата "мюсюлманин" произлиза от съществителното "Ислям" и означава "някой, който чрез преклонението си пред Аллах е достигнал до съвършен мир."

Learn more ←

Copyright © All Rights Reserved

Всичко за Исляма